Stelios wrote:Και το πως αντιλαμβάνεται κανείς το καλό για τον εαυτό του από τι εξαρτάται?
Δηλαδή γιατί κάποιοι αντιλαμβάνονται το καλό για τον εαυτό τους όπως ορίζει η ορθοδοξία και τελικά θα σωθούν ενώ άλλοι το αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο και δεν θα σωθούν? Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί τις δύο ομάδες ανθρώπων?
Όπως σου απάντησα. Εξαρτάται από διάφορους κοινωνικούς παράγοντες και όχι μόνο. Δηλαδή το περιβάλλον του, πως μεγάλωσε κ.λπ.Μπορεί κάποιος να μεγάλωσε με Βουδισμό , να μην γνώρισε ποτέ την Ορθοδοξία,και τελικά να σωθεί/κριθεί βάση του έμφυτου ηθικού νόμου.
Το ότι έχουμε την ταμπέλα Ορθόδοξοι δεν σημαίνει ότι έχουμε πάρει το εισιτήριο για τον παράδεισο. εξ αρχής .Πρέπει να το παλέψουμε για να φτάσουμε στο ποθούμενο.
Ωραία τελικά όλοι το γνωρίζουν αλλά γιατί κάποιοι αποφασίζουν να το ακολουθήσουν και θα σωθούν ενώ άλλοι όχι?
Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί τις δύο ομάδες ανθρώπων?
Γιατί δεν θέλουν. Δεν πιστεύουν και απεχθάνονται τον Χριστιανισμό.Το χαρακτηριστικό είναι και πάλι το ίδιο όπως προανέφερα. Το πως μεγάλωσε ο κάθε ένας απ αυτούς. Κάτω από ποιες συνθήκες.
Μάλιστα. Άρα τελικά το να σωθεί κάποιος είναι θέμα ταπεινώσεως και η έλλειψη εγωισμού.
Κοίτα τι έγραψα όμως αμέσως μετά ''όπου αναπόφευκτα φέρνει και άλλες αρετές''.
Η Ταπείνωση είναι η αρχή όλων των αρετών(αλληλένδετη με την μετάνοια). Και το πως καλλιεργείται η ταπείνωση και κατά συνέπεια όλες οι αρετές; Ακολουθώντας αφενός μεν τα Άχραντα Μυστήρια της Ορθοδοξίας, αφετέρου να πάμε απ την θεωρία στην πράξη.
Επειδή αυτό, ειδικά, είναι τεράστιο θέμα. Μπορείς να βρεις στην κατηγορία που βρισκόμαστε πάρα πολλες πληροφορίες όσο αφορά την σωτηρία ενός Ορθοδόξου Χριστιανού.
Οπότε προκύπτει το ερώτημα:
Γιατί κάποιοι καταλήγουν να γίνουν ταπεινοί και να μην έχουν εγωισμό κι έτσι τελικά να σωθούν? Τι το διαφορετικό έχουν από τους άλλους ανθρώπους που δεν έχουν την ίδια κατάληξη? Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό της πρώτης ομάδας ανθρώπων που τους κάνει να καταλήγουν ταπεινοί και μη εγωιστές σε αντίθεση με αυτούς της άλλης ομάδας?
Γιατί αυτοί οι κάποιοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν άλλον δρόμο. Να αφήσουν τον ''παλαιό άνθρωπο'' πίσω και να ντυθούν τον νέο άνθρωπο με την βοήθεια του Θεού. ΟΙ Δεύτεροι επιμένουν στον ίδιο αμαρτωλό τρόπο ζωής και κάποιοι εξ αυτών , εφόσον δεν πιστεύουν δεν επιδιώκουν φυσικά να σωθούν. Θα μας φάνε τα σκουλήκια και τέλος, λένε.Μια απ τις πολλές διαφορές.
Τώρα τι τους κάνει να καταλήγουν ταπεινοί και όλα τα σχετικά;
Οι Καταστάσεις της ζωής. Μερικές φορές ο Θεός δίνει σκαμπίλια...για να επανέλθει ο άνθρωπος που επιμένει στις αταξίες. Ο Θεός μιλάει στις καρδιές αυτών που είναι καλοπροαίρετοι και δεν είναι τυφλωμένοι από εγωισμό και υπερηφάνεια. Αυτός είναι παντογνώστης και αλλοίωνει με την καλή έννοια τον άνθρωπο και γιαυτό γίνεται στροφή 180 μοιρών στην ζωή κάποιων ανθρώπων.Φυσικά υπάρχει και η συνειδητή επιλογή. Δηλαδή να σιχάθηκες την μέχρι τώρα αμαρτωλή ζωή σου και να θέλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο του Θεού.
Βέβαια, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλεις να δείξεις με αυτές τις διαφορές ανάμεσα στις 2 ομάδες ανθρώπων.Μπορείς να μου εξηγήσεις ;
