Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

...για κάθε θέμα γενικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να ενταχθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες...

Moderator: inanm7

Re: Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

Postby Stelios » Fri Aug 10, 2012 12:00 am

nick_the_greek wrote:Από το θέμα νομίζω ότι έχεις εκτραπεί εσύ. Και εξηγούμαι. Βλέπω μία επιθετική σχεδίαση εκ μέρους σου, ειρωνία κλπ πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι οι προθέσεις σου δεν είναι ειλικρινείς.

Όχι φίλε μου, απαντάω με την σοβαρότητα που μου απαντάνε.
Όταν κάθομαι και αναλύω κάτι τόσο αναλυτικά και επειδή προβλέπω κιόλας πως θα γίνει αυτό το μπάχαλο ζητάω όποιος ΘΕΛΕΙ να μου απαντήσει, να μου απαντήσει με διαφωνίες σε συγκεκριμένα σημεία ως προς τον αλγόριθμο της σκέψης μου και με επιχειρήματα σαφή χωρίς αοριστολογίες και άσχετες αναφορές και ο άλλος έρχεται και ψέλνει τότε σημαίνει πως δεν σέβεται τον συνομιλητή του και θέλει απλά να ψάλει. Έ κι έτσι κι εγώ δεν συνεχίζω να τον αντιμετωπίζω σοβαρά.
Γενικότερα η προαίρεσή μου είναι ειλικρινώς καλή και δεν έχω διάθεση για καμία ειρωνεία.

nick_the_greek wrote:Λες "Με συγχωρείς. Δεν γνώριζα πως έχεις αποδείξεις για την ορθότητα της πίστης σου.
Περιμένω λοιπόν τις αποδείξεις για να πιστέψω κι εγώ. Και θα το ήθελα πολύ."

όπως σου είπα δεν υπάρχουν αποδείξεις σε θέματα πίστης. ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Ο Χριστός και οι Άγιοι ανιστούν νεκρούς αλλά οι άνθρωποι δεν πιστεύουν. Τι να κάνουμε τώρα;

Αν παραδέχεσαι πως πιστεύεις τυφλά σε κάτι χωρίς να έχεις αποδείξεις τότε τι να σου πω...
Αποδεικνύεις πως δεν υπάρχει ελευθερία σκέψης από μόνος σου.

Αλλά επιμένω, το θέμα που έθεσα είναι άλλο. Όσοι θέλουν να μου απαντήσουν ουσιαστικά ας το κάνουν.
Οι άλλοι ας μην το κάνουν αλλά και ας μην ψέλνουν.
Last edited by Stelios on Fri Aug 10, 2012 12:06 am, edited 1 time in total.
Stelios

Postby nick_the_greek » Fri Aug 10, 2012 12:04 am

Stelios wrote:
nick_the_greek wrote:Από το θέμα νομίζω ότι έχεις εκτραπεί εσύ. Και εξηγούμαι. Βλέπω μία επιθετική σχεδίαση εκ μέρους σου, ειρωνία κλπ πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι οι προθέσεις σου δεν είναι ειλικρινείς.

Όχι φίλε μου, απαντάω με την σοβαρότητα που μου απαντάνε.
Όταν κάθομαι και αναλύω κάτι τόσο αναλυτικά και επειδή προβλέπω κιόλας πως θα γίνει αυτό το μπάχαλο ζητάω όποιος ΘΕΛΕΙ να μου απαντήσει, να μου απαντήσει με διαφωνίες σε συγκεκριμένα σημεία ως προς τον αλγόριθμο της σκέψης μου και με επιχειρήματα σαφή χωρίς αοριστολογίες και άσχετες αναφορές και ο άλλος έρχεται και ψέλνει τότε σημαίνει πως δεν σέβεται τον συνομιλητή του και θέλει απλά να ψάλει. Έ κι έτσι κι εγώ δεν συνεχίζω να τον αντιμετωπίζω σοβαρά.
Γενικότερα η προαίρεσή μου είναι ειλικρινώς καλή και δεν έχω διάθεση για καμία ειρωνεία.

Σου μιλώ για αγίους και λες ότι δεν μιλάω σοβαρά;Σου απαντησαν πολλοί. Αν θέλεις να καταλάβεις ακόμα πιο πολλά γίνε άγιος για να τα καταλάβεις από πρώτο χέρι. Θα στα πει ο ίδιος ο θεός. Ο θεός ξέρει πως με κάλεσε κοντά του. Θέλεις να σου κάνω εξομολόγηση; όχι δεν θα σου κάνω.

Keep trolling...
nick_the_greek

Postby Stelios » Fri Aug 10, 2012 12:15 am

nick_the_greek wrote:Σου μιλώ για αγίους και λες ότι δεν μιλάω σοβαρά;

Ναι φίλε μου όταν θέτω ένα συγκεκριμένο ζήτημα με επιχειρήματα και ζητάω να μου απαντήσουν με επιχειρήματα και το τονίζω κι εσύ μου λες για αγίους ναι δεν το θεωρώ σοβαρή απάντηση.

nick_the_greek wrote:Σου απαντησαν πολλοί. Αν θέλεις να καταλάβεις ακόμα πιο πολλά γίνε άγιος για να τα καταλάβεις από πρώτο χέρι. Θα στα πει ο ίδιος ο θεός.

viewtopic.php?f=13&t=556&start=30#p31988
Δεν μου απάντησε ακόμη ούτε ένας.
Επίσης μη μου προσάπτεις μη θέληση για κατανόηση γιατί το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ για σένα αλλά εγώ προτιμώ να μιλάω ευθέως και όχι να προσβάλω με το γάντι.

nick_the_greek wrote:Keep trolling...

Δες τι ζήτησα στο θέμα που έθεσα, δες τι έκανες εσύ και μετα μίλα για trolling.

Και τώρα που τελείωσε η αοριστολογία, όποιος θέλει να απαντήσει το ζήτημα που έθεσα είναι ΕΔΩ.
Stelios

Postby marjory » Fri Aug 10, 2012 12:21 am

Και να λοιπόν που έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού....

Φίλε Στέλιο από την αρχή που έθεσες τα ερωτήματά σου, και η εμμονή σου σε αυτά, παρά τις απαντήσεις που λάμβανες, μου έδινες την εντύπωση ότι δεν επεδίωκες να πάρεις απαντήσεις, αλλά, τουναντίον, προσπαθούσες να δημιουργήσεις και να επιβάλεις την εικόνα ενός Θεού που ουσιαστικά πλάθει τους ανθρώπους διαχωρίζοντας εξαρχής ποιος θα πάει στον Παράδεισο και ποιος στην κόλαση. Προσπαθούσες δηλαδή να μειώσεις τον Θεό, μετατρέποντάς Τον σε ένα όν που -όπως το μικρό παιδί που ορίζει τα στρατιωτάκια του ποια θα είναι τα καλά και ποια τα κακά- έφτιαχνε τους ανθρώπους, ορίζοντας ευθύς εξαρχής την πορεία και το τέλος τους.

Πίσω από την φράση "καλοπροαίρετος" που επαναλαμβάνεις, κρύβεται η κακή προαίρεσή σου.

Μια προαίρεση που πλέον είναι διάχυτη στα τελευταία σου ποστ.

Ακόμα και το γεγονός ότι προσπαθείς να μας πείσεις για την άποψή σου μέσω αλγορίθμων, στοιχείων και υποστοιχείων, προκαλεί τουλάχιστον γέλια. Αν προσπαθείς να εκλογικεύσεις την ύπαρξη του Θεού μέσω μαθηματικών πράξεων, καταδεικνύει την ανυπαρξία της καλής σου προαίρεσης. Ο Θεός δεν μπαίνει σε καλούπια ανθρώπινα, δεν είναι μαθηματικά, γεωμετρία ή φυσική. Η βούλησή Του δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον ανθρώπινο νου. Κι όσοι προσπαθούν να εκλογικεύσουν την βούληση του Θεού, ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι του διαβόλου. Τον Θεό δεν Τον πιστεύεις επειδή Τον βλέπεις σαν κάτι απτό και ορατό. Τον Θεό Τον αισθάνεσαι.

Μην περιμένεις από κανέναν να σου αποδείξει τον Θεό. Ή έχεις καρδιά ανοιχτή να Τον δεχτείς ή όχι.

Δεν ήρθες στην παρέα μας για να αποκτήσεις γνώση και να λύσεις απορίες, αλλά για να δημιουργήσεις πρόβλημα,να trollάρεις [όπως κατά καιρούς και άλλοι από μαύρα-κόκκινα-κίτρινα φόρουμ έχουν επιχειρήσει].

Φίλε Στέλιο, μπορείς να μπαίνεις στο φόρουμ σαν επισκέπτης, είμαι σίγουρη ότι θα είναι κέρδος για σένα.
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
marjory
Καθολικός Συντονιστής

Postby nick_the_greek » Fri Aug 10, 2012 12:24 am

Stelios wrote:
nick_the_greek wrote:Σου μιλώ για αγίους και λες ότι δεν μιλάω σοβαρά;

Ναι φίλε μου όταν θέτω ένα συγκεκριμένο ζήτημα με επιχειρήματα και ζητάω να μου απαντήσουν με επιχειρήματα και το τονίζω κι εσύ μου λες για αγίους ναι δεν το θεωρώ σοβαρή απάντηση.

nick_the_greek wrote:Σου απαντησαν πολλοί. Αν θέλεις να καταλάβεις ακόμα πιο πολλά γίνε άγιος για να τα καταλάβεις από πρώτο χέρι. Θα στα πει ο ίδιος ο θεός.

http://www.orthodoxhpisth.eu/viewtopic. ... =30#p31988
Δεν μου απάντησε ακόμη ούτε ένας.
Επίσης μη μου προσάπτεις μη θέληση για κατανόηση γιατί το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ για σένα αλλά εγώ προτιμώ να μιλάω ευθέως και όχι να προσβάλω με το γάντι.

nick_the_greek wrote:Keep trolling...

Δες τι ζήτησα στο θέμα που έθεσα, δες τι έκανες εσύ και μετα μίλα για trolling.

Όταν λέω ότι "Αν θέλεις να καταλάβεις ακόμα πιο πολλά γίνε άγιος για να τα καταλάβεις από πρώτο χέρι. Θα στα πει ο ίδιος ο θεός.", απαντώ ευθέως και δεν κοροϊδεύω. Οι υπόλοιποι που σου απάντησαν, σου απάντησαν και με λόγια αγίων. Οι άγιοι είναι σε ανώτερη πνευματική κατάσταση από εμάς γιατί έχουν καθαρθεί από τα πάθη τους, έχουν φτάσει στην Θεώση και μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τον Θεό από εμάς. Οι άγιοι και ο Χριστός είναι απλανείς αστέρες στην διαδρομή προς την σωτηρία Ο θεός ψηλαφείται περισσότερο όταν φτάνεις στην Θέωση. Άρα όταν καταφέρεις να φτάσεις στην Θέωση θα καταλάβεις αυτά που ρωτάς καλύτερα. ότι και να σου πουν οι άλλοι δεν συγκρίνεται από την γνώση των αγίων. Γίνε και εσύ άγιος για να τα καταλάβεις από πρώτο χέρι.
Βέβαια εσύ που να καταλάβεις από Θεώση και αγίους, έτσι δεν είναι; Η πίστη δεν είναι αλγόριθμος όπως θέλεις να την καταστήσεις.
nick_the_greek

Postby Οδυσσέας » Fri Aug 10, 2012 1:22 am

Απλά είναι αδέξιος στην κουβέντα με αποτέλεσμα άθελά του να έθιξε ανθρώπους ο Στέλιος, δεν υπάρχει τίποτα κακοπροαίρετο στα γραπτά του.
Οδυσσέας

Postby roubini » Sat Aug 18, 2012 12:39 am

Ο Χριστός απευθύνεται πάντοτε στην ελευθερία του αν­θρώπου με την κλήση της ελεύθερης αγάπης του. Το αυτεξούσιο και η ελευθερία του ανθρώπου δεν παραβιάζονται, άλ­λα ούτε και περιορίζονται από την πρόγνωση του Θεού.

Ο Θεός απλώς προβλέπει την χρήση του αυτεξουσίου, που θα κάνει ο άνθρωπος. Έτσι, ο άνθρωπος έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη των συνεπειών, που προκύπτουν από την χρήση της ελευθερίας του. Το ότι ο Θεός δημιούργησε και όσους γνώριζε ότι θα κάνουν κακή χρήση του αυτεξουσίου τους οφείλεται, κατά τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά, στην αγαθότητα και την φιλανθρωπία του Θεού, ο οποίος για τούς αγαθούς ανθρώ­πους δημιούργησε και αυτούς, που θα γίνονταν κακοί, («διά τούς αγαθούς και τούς εσομένους κακούς εδημιούργησεν»).Ο Θεός, επειδή κινείται προς τον άνθρωπο από υπερβολική φι­λανθρωπία, καλεί όλους ανεξαιρέτως για την σωτηρία και δεν επιθυμεί την τιμωρία κανενός.

Κατά συνέπεια, το αυτεξούσιο του ανθρώπου παραμένει απαραβίαστο και από αυτήν την υπερβολική φιλανθρωπία του Θεού. Η ανακαινιστική δύναμη του βαπτίσματος, κατά τον Καβάσιλα, είναι ενέργεια, που ωφελεί όσους την χρησι­μοποιούν, ενώ δεν εμποδίζει καθόλου να παραμένουν πονηροί, όσοι δεν την χρησιμοποιούν. Δεν περιορίζει καθόλου ούτε και στερεί κάτι από το αυτεξούσιο. Έτσι ερμηνεύεται, άλλωστε, και η εμπειρική διαπίστωση, ότι πολλοί πιστοί μετά το βά­πτισμα φθάνουν σε μεγάλη ασέβεια, χωρίς να εμποδίζονται καθόλου από την ανακαίνιση του κατ’ εικόνα και την πνευ­ματική ενίσχυση του αυτεξουσίου τους.

* απόσπασμα από ομιλία, που έγινε στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, Holy Cross, της Βοστώνης, Η.Π.Α., το εαρινό εξάμηνο του 2005.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ
Last edited by roubini on Tue Feb 26, 2013 10:38 am, edited 1 time in total.
roubini

Postby rose » Sat Aug 18, 2012 4:40 pm

Ο Θεός είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί εις την διάνοια του ανθρώπου,
ο Θεός αποκαλύπτεται εις την καρδία του ανθρώπου!!!

"....Στην Καινή Διαθήκη, ο Απ. Παύλος, ομιλάει για ένα ψυχικό άνθρωπο, ο οποίος λέει, ο ψυχικός άνθρωπος δεν δέχεται τα του πνεύματος. Ψυχικός άνθρωπος εις την ορολογία του Απ. Παύλου, είναι ο άνθρωπος αυτός ο οποίος είναι ένας ας το πούμε, άνθρωπος με τη σημερινή σημασία του όρου, φυσικός άνθρωπος, ο οποίος βασίζεται και κινείται πάνω στις δικές του δυνάμεις, ας το πούμε έτσι....ο λογικός άνθρωπος, ο διανοητικός ακόμα καλύτερα άνθρωπος...

Αυτός ο άνθρωπος ο διανοητικός, δεν δέχεται τα μυστήρια του πνεύματος, διότι δεν εβρήκε το κέντρο της υπάρξεως του που είναι η καρδία του.

Όλα σε αυτόν εδράζονται πάνω εις την νόηση, εις την διανόηση, αλλά ο Θεός είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί εις την διάνοια του ανθρώπου, ο Θεός αποκαλύπτεται εις την καρδία του ανθρώπου!!!..."
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

(9:53 ----11:07)

Xαίρε Μήτερ Δέσποινα της ζωής, χαίρε η προστάτις, των τιμώντων σε και φρουρός,
χαίρε η ελπίς μου, η δόξα και ισχύς μου μετά Θεόν η μόνη συ μου βοήθεια.
rose

Postby Ομολογητής » Sat Aug 18, 2012 5:51 pm

Συμφωνώ σε όλα Μάρτζ...
«ο σώζων τον ΠΛΗΣΙΟΝ αυτού σωθήτω»
Ομολογητής

Postby PanagiotisKats » Sun Aug 26, 2012 6:44 pm

Ο Θεός από αγαθότητα δημιουργεί εκ του μηδενός τα δημιουργήματά Του και είναι προγνώστης αυτών που θα συμβούν.

Αν βέβαια δεν επρόκειτο να υπάρχουν, ούτε θα επρόκειτο να είναι κακοί και ούτε θα τους γνώριζε εκ των προτέρων. Διότι η γνώση αναφέρεται σ’ αυτά που υπάρχουν και η πρόγνωση αναφέρεται σ’ αυτά που οπωσδήποτε θα συμβούν, προηγείται δηλαδή η ύπαρξη και μετά ακολουθεί η καλή ή κακή ύπαρξη.

Αν όμως – παρ’ όλο που επρόκειτο να δημιουργηθούν χάρη στην αγαθότητα του Θεού – τους εμπόδιζε να δημιουργηθούν το ότι επρόκειτο να γίνουν κακοί εξ αιτίας της δικής τους προαίρεσης, τότε το κακό θα νικούσε την αγαθότητα του Θεού.

Ο Θεός λοιπόν τα δημιουργεί αγαθά όλα όσα δημιουργεί, γίνεται δε ο καθένας καλός ή κακός εξ αιτίας της δικής του προαίρεσης.

Λοιπόν αν και είπε ο Κύριος: ¨Συνέφερε τω ανθρώπω εκείνω, ει ουκ εγεννήθη¨ (Ματθαίος 26/κς: 24) το έλεγε όχι επικρίνοντας την δημιουργία του, αλλά την κακία που προστέθηκε στο δημιούργημά Του εξ αιτίας της δικής του προαίρεσης και απερισκεψίας.

Διότι η απερισκεψία της γνώμης του αχρήστευσε την ευεργεσία του Δημιουργού, όπως ακριβώς αν κάποιος, αφού δεχτεί πλούτο και εξουσία από έναν βασιλιά, θα καταδυναστεύσει τον ευεργέτη του, αυτόν ο βασιλιάς, αφού τον υποτάξει όπως του αξίζει, θα τον τιμωρήσει, αν τον δει να παραμένει μέχρι τέλους στην εξουσία του τυράννου.

Απόδοση βασισμένη στο:
Ιω. Δαμασκηνού, ¨Έκδοσις Ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως¨ Ε.Π.Ε., Τόμος 19ος, σελ. 530 – 533.

Επιλογή – επιμέλεια κειμένου: π. Νεκτάριος Κουτρουμάνης.

πηγη http://www.oodegr.com/oode/swthria/kakoi1.htm
PanagiotisKats

PreviousNext

Return to ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ