Σαν Σήμερα

...διάφορες πληροφορίες, θέσεις και γεγονότα που διαδραματίστηκαν και είναι χρήσιμο να φρεσκάρονται στη μνήμη μας...

Moderator: inanm7

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Wed Sep 26, 2012 10:51 am

26 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα
1687: Ο βενετός Φραντσέσκο Μοροζίνι βομβαρδίζει και καταστρέφει τον Παρθενώνα, στην προσπάθειά του να εκδιώξει τους Τούρκους.
1815: Ιδρύεται η Ιερά Συμμαχία μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που έβαλε πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.
1922: Η Επανάσταση Πλαστήρα, που προέκυψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.
1932: Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την Ιερισσό της Χαλκιδικής, προκαλεί το θάνατο 161 ατόμων, καθώς και σοβαρές καταστροφές σε μονές του Αγίου Όρους.
1941: Ο Σούπερμαν κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.


Γεννήσεις
1181: Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, κατά κόσμο Τζιοβάνι Μπερναρντόνε, καθολικός μοναχός, ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία. (Θαν. 3/10/1226)
1881: Ερνστ Γκρέφενμπεργκ, γερμανός γυναικολόγος, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Στη μελέτη του «Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό» αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot, προς τιμήν του γερμανού επιστήμονα. (Θαν. 28/10/1957)
1888: Τ. Σ. Έλιοτ, αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948. (Έρημη Χώρα) (Θαν. 4/1/1965)


Θάνατοι
1902: Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi's. (Γεν. 26/2/1829)
1904: Λευκάδιος Χερν, λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. (Γεν. 27/6/1850)
1989: Παύλος Μπακογιάννης, δημοσιογράφος και πολιτικός. (Γεν. 10/2/1935)

sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Thu Sep 27, 2012 9:53 am

27 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα
1669: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21ος ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.
1831: Ο κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονείται στο Ναύπλιο από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.
1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η Δίκη των Δικαστών Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.
1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=m.c2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής.
1936: 50 κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα, ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 μ. εμπόδια, 400 μ. εμπόδια, 400 μ, 4x100 μ. και 4x400 μ.) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που θα ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου.
1989: Η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά τους: Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).


Γεννήσεις
1389: Κόζιμο Ντέλι Μέντιτσι, φλωρεντίνος ηγεμών, ιδρυτής της δυναστείας των Μεδίκων. (Θαν. 1/8/1464)
1818: Άντολφ Κόλμπε, γερμανός χημικός, γνωστός από τις μελέτες του για την ηλεκτρόλυση των αλάτων και την παρασκευή σαλικιλικού οξέος, ενός από τα βασικά συστατικά της ασπιρίνης. (Θαν. 25/11/1884)
1844: Νικόλαος Ζορμπάς, έλληνας στρατιωτικός, επικεφαλής του κινήματος στου Γουδή το 1909 (Θαν. 12/6/1920)


Θάνατοι
1831: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (Γεν. 11/2/1776)
1905: Καπετάν Κώτας, Μακεδονομάχος που απαγχονίστηκε στο Μοναστήρι από τους Τούρκους. Ο σλαβομακεδόνας Καπετάν Κώττας ενστερνίσθηκε την ελληνική ιδέα και πρωταγωνίστησε στον Μακεδονικό Αγώνα. (Γεν. 1863)
1915: Κωνσταντίνος Σμολένσκης, έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. (Γεν. 1843)


sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Fri Sep 28, 2012 10:46 am

28 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα
1538: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί το συμμαχικό στόλο με επικεφαλής τον γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.
1687: Ο βενετός Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς, μετά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης.
1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.
1931: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Αλέξανδρος Διομήδης, υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της «προστασίας της δραχμής».
1976: Ο Στίβι Γουόντερ κυκλοφορεί το αριστούργημά του Songs in the key of Life.
2000: Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09. Η Ελλάδα είχε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.


Γεννήσεις
551 π.Χ: Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος. (Θαν. 479 π.Χ.)
1893: Γιάννης Σκαρίμπας, λογοτέχνης και ιστορικός. (Θαν. 21/1/1984)
1905: Μαξ Σμέλινγκ, θρυλικός γερμανός πυγμάχος, ο πρώτος ευρωπαίος που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο των βαρέων βαρών. (Θαν. 2/2/2005)


Θάνατοι
1956: Γουίλιαμ Μπόινγκ, πρωτοπόρος της αεροπορίας και ιδρυτής της ομώνυμης αεροπορικής βιομηχανίας (Boeing). (Γεν. 1/10/1881)
1959: Ρούντολφ Καρατσιόλα, γερμανός οδηγός αγώνων. Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο με 432,7 χλμ/ώρα από το 1938. (Γεν. 30/1/1901)
1966: Αντρέ Μπρετόν, γάλλος σουρεαλιστής ποιητής, που έγραψε και το Μανιφέστο του Σουρεαλισμού. (Γεν. 19/2/1896)

sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Sat Sep 29, 2012 10:08 am

29 Σεπτεμβρίου



Γεγονότα
522 π.Χ: Ο βασιλιάς Δαρείος Α’ σκοτώνει τον σφετεριστή του θρόνου Γκαουμάτα και διασφαλίζει την εξουσία του στην Περσική Αυτοκρατορία.
1825: Οι εκπρόσωποι των επαναστατημένων Ελλήνων, Σπανιωλάκης, Ορλάνδος και Λουριώτης, επισκέπτονται στο Φόρειν Όφις τον υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Τζορτζ Κάνινγκ. Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Κάνινγκ τους τονίζει ότι μπορεί να ασκήσει την επιρροή του για ένα συμβιβασμό Πύλης και Ελλήνων, όχι όμως για την απόλυτη ανεξαρτησία της Ελλάδας.
1829: Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως Σκότλαντ Γιαρντ.
1913: Ο γάλλος εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης Ρούντολφ Ντίζελ εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ έχει επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη του Βελγίου με προορισμό τη Βρετανία. Ο θάνατός του θα επιβεβαιωθεί στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση του πτώματός του.
1941: 30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι ανεπιθύμητοι εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ του Κιέβου, με διαταγή του Χίμλερ. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς τους αφιερώνει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 13, γνωστής και ως Μπάμπι Γιαρ.
1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.


Γεννήσεις
1547: Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ισπανός συγγραφέας. («Δον Κιχώτης») (Θαν. 23/4/1616)
1571: Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, διακεκριμένος ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ. (Θαν. 18/7/1610)
1758: Οράτιος Νέλσον, λόρδος ναύαρχος, ήρωας στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. (Θαν. 21/10/1805)


Θάνατοι
1902: Εμίλ Ζολά, ο σημαντικότερος συγγραφέας της γαλλικής νατουραλιστικής σχολής κι ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης. Συντάκτης του «Κατηγορώ». (Γεν. 2/4/1840)
1927: Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Γεν. 21/5/1860)1988: Άλκη Κυριακίδου - Νέστορος, ελληνίδα λαογράφος. (Γεν. 1935)

sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Sun Sep 30, 2012 11:26 am

30 Σεπτεμβρίου


Γεγονότα
1636: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί φτάνουν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500, ενώ στο δάσος του Αίνου ξεριζώνονται δέντρα. Οι μετασεισμικές δονήσεις θα διαρκέσουν έως το 1637.
1876: Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, από την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου.
1962: Αρχίζει το 1ο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής με 56 ομάδες, χωρισμένες σε 4 ομίλους, που όμως εκπροσωπούν όλους τους νομούς της χώρα.
1979: Ένα πλοίο προερχόμενο από Ιταλία, φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, εξωκείλει στις ακτές της Ζακύνθου. Έκτοτε αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.
1987: Το Γκάζι, το παλιό εργοστάσιο, μεταβάλλεται σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ.
1999: Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας απονέμεται στο γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του μυθιστορήματος Ο μικρός τυμπανιστής.


Γεννήσεις
1207: Τζαλαλουντίν Ρουμί, πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». (Θαν. 17/12/1273)
1861: Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ Τζούνιορ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Wrigley's, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στην παρασκευή και διανομή τσίχλας. (Θαν. 26/1/1932)
1924: Τρούμαν Καπότε, αμερικανός συγγραφέας. (Εν ψυχρώ) (Θαν. 25/8/1984)


Θάνατοι
1826: Γιάννης Γκούρας, μία από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάσταση. Έπεσε νεκρός από τουρκικό βόλι. (Γεν. 1771)
1922: Ιωάννης Ψυχάρης, δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας. (Γεν. 15/5/1854)
1985: Τσαρλς Ρίχτερ, αμερικανός γεωφυσικός, που ανακάλυψε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης του μεγέθους των σεισμών. (Γεν. 26/4/1900)

sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Mon Oct 01, 2012 10:45 am

1 Οκτωβρίου


Γεγονότα
331 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει το στρατό του Πέρση Δαρείου Γ' του Κοδομανού, στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων. Με τη νίκη του αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώνεται ο Βουκεφάλας, το αγαπημένο του άλογο.
1867: Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το Κεφάλαιο, που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του.
1873: Κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο Η Εφημερίς και εκδότη τον Δημήτριο Κορομηλά.
1910: Έκρηξη βόμβας στο κτίριο της εφημερίδας Los Angeles Times προκαλεί τον θάνατο 21 ανθρώπων. Για το περιστατικό θα κατηγορηθούν δύο συνδικαλιστές.
1912: Οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια να μετάσχουν κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1946: Εκδίδεται η απόφαση στη δίκη της Νυρεμβέργης. 12 από τους 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται σε θάνατο ως εγκληματίες πολέμου.


Γεννήσεις
1846: Άγιος Νεκτάριος, ιερωμένος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ανακυρήχθηκε Άγιος. (Θαν. 9/11/1920)
1881: Γουίλιαμ Μπόινγκ, πρωτοπόρος της αεροπορίας και ιδρυτής της ομώνυμης αεροπορικής βιομηχανίας (Boeing). (Θαν. 28/9/1956)
1973: Νίκη Ξάνθου, ελληνίδα αθλήτρια του άλματος εις μήκος, 4η ολυμπιονίκης (1996), πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο (2002) και 2η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (1997).


Θάνατοι
1499: Μαρσίλιο Φιτσίνο, νεοπλατωνιστής φιλόσοφος της Αναγέννησης. (Γεν. 19/10/1433)
1974: Σπυρίδων Μαρινάτος, αρχαιολόγος, με σημαντικότατο ανασκαπτικό έργο στη Θήρα της Σαντορίνης. (Γεν. 4/11/1901)
2004: Ρίτσαρντ Άβεντον, αμερικανός φωτογράφος, που έγινε γνωστός κυρίως για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες - πορτρέτα διάσημων σταρ του Χόλιγουντ, καθώς και για φωτογραφίσεις κορυφαίων μοντέλων. (Γεν. 15/5/1923)


sansimera.gr

Last edited by Mannlicher-Schönauer on Mon Oct 22, 2012 10:54 am, edited 1 time in total.
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Tue Oct 02, 2012 11:43 am

2 Οκτωβρίου


Γεγονότα
1828: Το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα εκδιώκει τα τελευταία τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο.
1836: Ο Δαρβίνος επιστρέφει στην Αγγλία, μετά από ένα πενταετές ταξίδι για την αναζήτηση στοιχείων, που τον βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας της φυσικής επιλογής.
1941: Η ναζιστική Γερμανία ξεκινά επιθετική ενέργεια για να καταλάβει τη Μόσχα. (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα)
1947: Η διεθνής ομοσπονδία αυτοκινήτου καθιερώνει αγώνες στην κατηγορία της Φόρμουλα 1.
1968: Η σφαγή του Τλατέλολκο. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 10.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την αστυνομία που ξεσπούν, σκοτώνονται 260 άτομα και τραυματίζονται 1200.
1990: Προφυλακίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά.


Γεννήσεις
1847: Σεργκέι Νετσάγιεφ, ρώσος μηδενιστής και τρομοκράτης. (Θαν. 21/11/1882)
1904: Γκράχαμ Γκριν, άγγλος συγγραφέας. (Θαν. 3/4/1991)
1940: Παντελής Βούλγαρης, έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.


Θάνατοι
1804: Νικολά Ζοζέφ Κινιό, γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο, ένα ατμοκίνητο τρίκυκλο του 1769. (Γεν. 26/2/1725)
1906: Αναστάσιος Χρηστομάνος, χημικός, από τους θεμελιωτές της Χημείας στην Ελλάδα. (Γεν. 8/3/1841)
1909: Θεόδωρος Ράλλης, ζωγράφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του οριενταλισμού. (Γεν. 16/2/1852)

sansimera.gr

Last edited by Mannlicher-Schönauer on Mon Oct 22, 2012 10:55 am, edited 1 time in total.
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Wed Oct 03, 2012 10:12 am

3 Οκτωβρίου


Γεγονότα
42 π.Χ: Η Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσιου.
1675: 700 Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική. Αργότερα θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Από τότε, το ελληνικό στοιχείο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.
1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.
1908: Ο Λέων Τρότσκι κυκλοφορεί στη Βιέννη την εφημερίδα Πράβντα, όργανο των εξόριστων ρώσων κομμουνιστών.
1926: Ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1977 θα μετονομαστεί σε HELLEXPO.
1945: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ταλέντων, σε ηλικία 10 ετών, κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και λαμβάνει ως έπαθλο 5 δολάρια.


Γεννήσεις
1897: Λουί Αραγκόν, γάλλος συγγραφέας. (Θαν. 24/12/1982)
1936: Στιβ Ράιχ, αμερικανός συνθέτης, εκπρόσωπος της μινιμαλιστικής σχολής.
1945: Βίκτωρ Σανέγιεφ, ρώσος αθλητής του τριπλούν, με τρία χρυσά μετάλλια κι ένα αργυρό σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


Θάνατοι
1226: Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, κατά κόσμο Τζιοβάνι Μπερναρντόνε, καθολικός μοναχός, ιδρυτής του τάγματος των Φραγκισκανών και προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία. (Γεν. 26/9/1181)
1979: Νίκος Πουλαντζάς, έλληνας μαρξιστής διανοούμενος. (Γεν. 30/9/1936)
1999: Ακίο Μορίτα, ιάπωνας επιχειρηματίας, συνιδρυτής της κολοσσιαίας ιαπωνικής εταιρίας ηλεκτρονικών SONY. (Γεν. 26/1/1921)

sansimera.gr

Last edited by Mannlicher-Schönauer on Mon Oct 22, 2012 10:56 am, edited 1 time in total.
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Thu Oct 04, 2012 10:02 am

4 Οκτωβρίου

Γεγονότα
1537: Η πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση της Βίβλου στα αγγλικά τυπώνεται στη Ζυρίχη.
1675: Ο ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χούιχενς πατεντάρει το ρολόι τσέπης.
1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου. (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο)
1862: Ανταρσία κατά του Όθωνα ξεσπά στην Ακαρνανία, με επιεφαλής τον Θεοδωράκη Γρίβα.
1943: Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση γερμανών τοποτηρητών (Γκαουλάιτερ) στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.
1952: Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.


Γεννήσεις
1916: Άντον Ρούπερτ, νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας και ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος του ομίλου που ανήκαν οι φίρμες Cartier, Dunhill, Peter Stuyvensant, Montblanc, αλλά και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). (Θαν. 18/1/2006)
1917: Βιολέτα Πάρα, χιλιανή τραγουδοποιός. (Gracias A La Vida) (Θαν. 5/2/1967)
1946: Σούζαν Σάραντον, αμερικανίδα ηθοποιός.


Θάνατοι
1947: Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Γεν. 23/4/1858)
1955: Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και πρωθυπουργός (1952-1955). (Γεν. 9/12/1883)1970: Τζάνις Τζόπλιν, αμερικανίδα τραγουδίστριες της ροκ. (Γεν. 19/1/1943)

sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

Re: Σαν Σήμερα

Postby Mannlicher-Schönauer » Fri Oct 05, 2012 11:12 am

5 Οκτωβρίου

Γεγονότα
610: Ο έξαρχος της Αφρικής Ηράκλειος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ανατρέποντας τον διεφθαρμένο Φωκά.
869: Συνέρχεται η 8η Οικουμενική Σύνοδος (4η Κωνσταντινουπόλεως) από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα, για να καταδικάσει την αντικανονική εκλογή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιου.
1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας)
1951: Αρχίζουν οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου. Η ιδέα για τη διοργάνωσή τους οφείλεται στον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στους Άγγελο Βολανάκη, μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρείας και Ιωάννη Κετσεά, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα ΕΟΕ. Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει με 13 μετάλλια (3 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα).
1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι Love Me Do.


Γεννήσεις
1713: Ντενί Ντιντερό, γάλλος εγκυκλοπαιδιστής, απ' τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού. (Θαν. 31/7/1784)
1864: Λουί Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Ογκίστ κατασκεύασαν το 1894 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή. (Θαν. 6/6/1948)
1882: Ρόμπερτ Γκόνταρντ, αμερικανός φυσικός, από τους πατέρες της μοντέρνας πυραυλικής. (Θαν. 10/8/1945)


Θάνατοι
1850: Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 5/8/1777)
1918: Ρολάν Γκαρός, γάλλος αεροπόρος και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γήπεδο τένις στο Παρίσι, στο οποίο διεξάγεται ένα από τα τέσσερα τουρνουά grand slam, φέρει το όνομά του. (Γεν. 6/10/1888)
2011: Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Γεν. 24/2/1955)


sansimera.gr
Mannlicher-Schönauer
 

PreviousNext

Return to ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests