Πολλοί δαιμονισμένοι ταλαιπωρούνται, για να βάλουν μερικοί άλλοι μυαλό.
Γιατί, όταν τους βλέπουν πόσο βασανίζονται, προβληματίζονται, έρχονται σε συναίσθηση και μετανοούν.
Μη νομίζετε δηλαδή ότι όσοι δαιμονίζονται έχουν περισσότερες αμαρτίες.
Επιτρέπει όμως ο Θεός να δαιμονίζωνται, οπότε εξευτελίζονται, ταπεινώνονται, ξοφλάνε αμαρτίες, παίρνουν αυτοί μισθό, αλλά βοηθιούνται και όσοι τους βλέπουν να ταλαιπωρούνται.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Για τους δαιμονισμένους
- Γέροντα, στόν δαιμονισμένο των Γαδαρηνών (1) πόσοι δαίμονες κατοικούσαν;
- Δαιμόνια πολλά.(2), γράφει το Ευαγγέλιο. Γι' αυτό είπε ο δαιμονισμένος ότι το όνομά του ήταν λεγεώνα.(3).
Και βλέπετε, όπως σε έναν δαιμονισμένο μπορεί να κατοικούν ένα σωρό δαίμονες, έτσι και στην καρδιά του πιστού μπορεί να χωρέσουν όλοι οι Άγιοι.
Αφού ό Χριστός χωράει, πόσο μάλλον οι Άγιοι! Μεγάλα μυστήρια!
Μια φορά, όταν ήμουν στο Καλύβι του Τιμίου Σταύρου, χτύπησε κάποιος το καμπανάκι.
Κοίταξα από το παράθυρο, και τι να δω! Έναν άνδρα που τον ακολουθούσε μια ολόκληρη φάλαγγα δαιμόνων, ένα μαύρο σμήνος!
Πρώτη φορά είδα να εξουσιάζουν έναν άνθρωπο τόσοι δαίμονες.
Αυτός ήταν μέντιουμ. είχε ανακατέψει ευχές της Εκκλησίας με επικλήσεις δαιμόνων, χριστιανικά βιβλία με μαγικά, και μετά τον εξουσίαζαν οι δαίμονες. Φοβερό! Πολύ στενοχωρέθηκα.
Μερικοί ψυχίατροι και τους δαιμονισμένους τους θεωρούν ψυχοπαθείς.
Μερικοί ιερείς πάλι κάποιους ψυχοπαθείς τους βγάζουν δαιμονισμένους.
Ενώ, ένας ψυχοπαθής, για να βοηθηθή, πρέπει να πάη αλλού, ένας δαιμονισμένος αλλού.
Ο ψυχίατρος πώς μπορεί να βοηθήση τον δαιμονισμένο (4);
- Γέροντα, ένας δαιμονισμένος είναι σε θέση να καταλάβη σε τι έφταιξε και δαιμονίσθηκε;
- Ναι, μπορεί να το καταλάβη, εκτός αν εχη πάθει και το μυαλό του, οπότε είναι πολύ δύσκολο να βοηθηθή.
Αν είναι μόνο δαιμονισμένος, μπορείς πιο εύκολα να συνεννοηθής μαζί του και να τον βοηθήσης, αλλά πρέπει να κάνη υπακοή. Αλλιώς πώς να βοηθηθή;
Μια φορά ήρθε στο Καλύβι ένας από την νότια Ελλάδα, που είχε πάει στους Ινδούς, και είχε δαιμονισθή.
Έλεγε κάτι βρισιές και έβγαζε από το στόμα του αφρούς. Τα μάτια του ήταν ορθάνοιχτα, άγρια.
Του έλεγα: «μη λες αυτές τις βλασφημίες, γιατί έτσι καλείς τα δαιμόνια», δεν άκουγε.
Και από την άλλη ζητούσε να τον βοηθήσω. «Βοήθησε με, έλεγε, μόνον εσύ μπορείς να με βοηθήσης».
«Έμ, πώς να σε βοηθήσω; του λέω. Θέλεις να προσευχηθώ, για να λυτρωθής με την Χάρη του Χριστού, κι εσύ καλείς τα δαιμόνια.
Πήγαινε να εξομολογηθής, να σου διαβάσουν εξορκισμούς και έλα μετά να συζητήσουμε». «Δεν πηγαίνω», μου λέει.
«Έλα μέσα να σου βάλω λαδάκι από το κανδήλι», του λέω.
«Δεν θέλω. Θέλω να με βοηθήσης».
Πήγε μετά πιο πέρα και κουβέντιαζε με κάποιον.
Κάποια στιγμή που έλεγα σε μια συντροφιά ότι ο Θεός επιτρέπει τις δοκιμασίες για την σωτηρία μας, φώναξε από πέρα:
«Ρε συ, γιατί λες πως εργάζεται ο Θεός, για να σωθούν οι άνθρωποι;
Έχουμε έναν πατέρα στον ουρανό και έναν στην γη και πιο πάνω είναι ένας άρχοντας (5)».
«Πάψε τις δαιμονολογίες», του λέω, και έλεγα την ευχή.
«Τώρα με μπέρδεψες», μου λέει.
«Φύγε», του είπα και τον τίναξα πέρα. Έγινε κουβάρι.
«Έσύ με ποιόν είσαι; », με ρωτάει.
«Με τον Χριστό», του λέω. «Ψέματα λες, μου λέει, δεν είσαι με τον Χριστό, αφού εγώ είμαι ο Χριστός κι εσύ με χτυπάς».
Του τα παρουσιάζει ανάποδα ο διάβολος.
- Αυτά τα λέει ό διάβολος;
- Ναι, ο διάβολος, αλλά, βλέπεις, ο Θεός του έδωσε το κουράγιο να έρθη μέχρι το Αγιον Όρος.
Για να ξεκινήση από την άλλη άκρη της Ελλάδος να έρθη στο Όρος σε τέτοια κατάσταση, είναι μεγάλο πράγμα!
Αλλά δεν ακούει και γίνεται χειρότερα.
Αν έκανε υπακοή, θα βοηθιόταν.
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Γ’
(1) Βλ. Λουκ. 8, 26 κ.έ.
(2) Λουκ. 8,30
(3) Ρωμαϊκή στρατιωτική μονάδα που την απήρτιζαν τρεις εως έξι χιλιάδες στρατιώτες.
(4)~Ό Γέροντας έλεγε ότι ο ψυχοπαθής χρειάζεται την ιατρική βοήθεια καλού και πιστού ψυχιάτρου και την πνευματική βοήθεια του πνευματικού, ενώ ο δαιμονισμένος, εφόσον έχει τα λογικά του, χρειάζεται να βρη σε
τι έφταιξε και δαιμονίσθηκε, να μετανοήση και να εξομολογηθή, για να απαλλαγή από το δαιμόνιο.
(5) Εννοούσε τον διάβολο.