ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΩΝ

Να μην επιδιώκουμε την ενάρετη ζωή για τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά για τη σωτηρίας της ψυχής. (Μέγας Αντώνιος)

Moderator: inanm7

Re: ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΩΝ

Unread postby Matina » Thu Jun 06, 2013 10:25 am

Το μυστήριο της αγάπης

Image

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον κόσμο από το να αγαπάς τον Θεό και τον πλησίον σου. Σ' αυτό η ψυχή βρίσκει την ειρήνη και τη χαρά. Η αγάπη του Θεού και η γλυκύτητα του Αγίου Πνεύματος σε κάνουν να ξεχνάς ολοκληρωτικά τη γη. Όταν ο νους είναι αφοσιωμένος στον Θεό, ξεχνά τον κόσμο. Αυτός που γνώρισε την αγάπη του Θεού, αγαπά όλο τον κόσμο.

Μην κρίνεις τους άλλους, διότι συμβαίνει συχνά κάποιος να κατηγορεί κάποιον άλλο χωρίς να τον γνωρίζει, χωρίς να γνωρίζει πώς μπορεί η ψυχή του να είναι όμοια με τους αγγέλους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη, τόσο πιο μεγάλες είναι οι θλίψεις και τα βάσανα της ψυχής. Όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η αγάπη τόσο πιο ολοκληρωμένη είναι και η γνώση του Θεού. Όσο πιο φλογερή είναι η αγάπη, τόσο δυνατότερη είναι η προσευχή. Όσο πιο τέλεια είναι η αγάπη, τόσο αγιότερη είναι η ζωή.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
O Κύριός μου κι ο Θεός μου!
Matina

Unread postby Matina » Sat Jun 08, 2013 9:23 am

Σύντομος δρόμος προς απόκτηση των αρετών

Image

■Τίποτε άλλο δεν σκοτίζει το νου, λέει ο Μέγας Βασίλειος, όσο η πονηρία, και τίποτα δε φωτίζει το νου, όσο η ανάγνωση στην ησυχία.
■Τίποτε δεν οδηγεί πιο γρήγορα στον πόνο της ψυχής, όσο η ενθύμηση του θανάτου.
■Τίποτε δεν οδηγεί σε αφανή προκοπή, όσο η αυτομεμψία και το κόψιμο των θελημάτων· ούτε σε αφανή απώλεια, όσο η οίηση και η αυταρέσκεια...

■Τίποτε δεν προξενεί την αποστροφή του Θεού και την τιμωρία του ανθρώπου, όσο ο γογγυσμός· ούτε την ευκολία στην αμαρτία, όσο η σύγχυση και η πολυλογία.
■Δεν υπάρχει άλλος συντομότερος δρόμος για την απόκτηση της αρετής, από τη μόνωση και τη συγκέντρωση του νου. Ούτε για την ευγνωμοσύνη και την ευχαριστία, από τη μελέτη των δωρεών του Θεού και των δικών μας αμαρτιών. Ούτε για την αύξηση των ευεργεσιών, από τον έπαινό τους.
■Τίποτε άλλο δεν προσφέρει τόσο συχνά σωτηρία ακούσια, όσο οι πειρασμοί.
■Ούτε υπάρχει πιο σύντομος δρόμος προς το Χριστό, δηλαδή προς την απάθεια και τη σοφία του Πνεύματος, από το βασιλικό δρόμο, εκείνον δηλαδή που σε όλα απέχει από υπερβολές και ελλείψεις.
■Ούτε άλλη αρετή μπορεί να επιτύχει το θείο θέλημα τόσο, όσο η ταπεινοφροσύνη και η εγκατάλειψη κάθε δικού μας νοήματος και θελήματος.
■Ούτε υπάρχει άλλος συνεργός σε κάθε καλό έργο, σαν την καθαρή προσευχή. Ούτε άλλο εμπόδιο για απόκτηση των αρετών, σαν τον περισπασμό και το μετεωρισμό της διάνοιας, έστω κι αν είναι σε πολύ μικρό βαθμό.

Όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός, Βιβλίο Πρώτο, στη Φιλοκαλία, τόμος Γ΄, Εκδόσεις Το Περιβόλι της Παναγίας
O Κύριός μου κι ο Θεός μου!
Matina

Unread postby Μαρία » Wed Jun 19, 2013 1:24 am

Μάθε να περιμένεις.
…Είδες τι μου’πες; “Θέλω ν’ αλλάξει το παιδί μου. Να το δω, κι ας πεθάνω”. Δεν ξέρω αν θα το δεις αλλαγμένο πριν πεθάνεις. Μπορεί να το δεις αφού πεθάνεις. Μπορεί ο Θεός να θέλει να κάνεις τόση υπομονή, που να μην προλάβεις να το δεις αλλαγμένο όπως το θες εσύ. Αλλά θα το δει ο Κύριος και θα το δεις κι εσύ από κει που θα ‘σαι, στην αιώνια ζωή. Θέλει όμως πολλή υπομονή. Να περιμένεις την απάντηση στην προσευχή που μόλις χθες έκανες. Έκανες χθες προσευχή; Θα περιμένεις. Πότε; Μην ανησυχείς. Όταν το βέλος της προσευχής σου φτάσει την καρδιά τού Θεού και την τρυπήσει και τη ματώσει από αγάπη, τότε θα δεις το αποτέλεσμα. Πότε έριξες το βέλος τής προσευχής; Χτες; Τότε περίμενε. Ταξιδεύει. Καμιά προσευχή δεν πάει χαμένη. Καμία προσευχή δεν μένει αναπάντητη. Θέλει όμως υπομονή. Να περιμένεις.

Περιμένουν μερικοί να δουν αποτέλεσμα την ίδια ώρα. Κάνεις προσευχή τώρα, θέλεις αύριο να δεις αποτέλεσμα. Μπορεί να γίνει κι αυτό. Αλλά όταν πιάσεις το κομποσκοίνι στο χέρι σου μην περιμένεις κι αμέσως τους καρπούς. Πολλοί πάνε στο άγιο Όρος μ’ ένα κομποσκοίνι στο χέρι και θέλουν να δουν το Θεό με μια αγρυπνία που θα κάνουν. Θέλουν να δουν το άκτιστο φως με μιας νύχτας προσευχή. Δεν γίνεται έτσι. Θέλει πολλή υπομονή, θέλει πολλή απαντοχή και να λες “Κύριε, όποτε θες εσύ. Εγώ θα περιμένω. Ὑπομένων, ὑπέμεινα τὸν Κύριον καὶ προσέσχε μοι καὶ εἰσήκουσε τῆς δεήσεώς μου”. Με πρόσεξε ο Κύριος, με κοίταξε, με άκουσε, αλλά πρώτα πρέπει να περιμένω. Είναι ωραία να περιμένεις το Θεό και να κάνεις υπομονή στα θέματα αυτά τα θεϊκά.

Ο άγιος Αμμωνάς ξέρεις πόσο καιρό περίμενε να απαλλαγεί από το θυμό; Κάθε μέρα το ζήταγε απ’ το Θεό. Και ξέρεις πόσο περίμενε; Οκτώ χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθούσε να θυμώνει, και πάλευε, και ξανά και ξανά, και προσευχή, και πάλι υπομονή και πάλι υπομονή. Και τον όγδοο χρόνο ήρθε ο Κύριος και τον απάλλαξε. Για σκέψου να ‘χε απελπιστεί τον έβδομο χρόνο και να ‘λεγε “Ε, δε συνεχίζω. Δε πάει άλλο αυτή η ιστορία. Ένα, δύο, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά χρόνια υπομονή. Ε, δε βγαίνει τίποτα”. Κι όμως. Έκανε υπομονή ακόμα ένα χρόνο, έφτασε τα οκτώ και ήρθε η απαλλαγή και η λύτρωσή του. Και μετά η καρδιά του έγινε τόσο ήρεμη που δεν ξαναθύμωσε ποτέ στη ζωή του. Εσύ θυμώνεις; Θυμώνεις. Κι εγώ θυμώνω λίγο. Όχι πάρα πολύ, αλλά θυμώνω κι εγώ. Λοιπόν θέλεις να ζήσεις κι εσύ αυτό το θαύμα; Τότε ξεκίνα από σήμερα να κάνεις προσευχή με υπομονή. Ζήτα απ’ το Θεό να σου πάρει το θυμό. Ζήτα το σε κάθε θεία Λειτουργία. Και μη μου λες “Τι να πάω να κάνω στην Εκκλησία”. Ε, να. Αυτό να κάνεις. Αν θυμώνεις να πηγαίνεις κάθε Κυριακή να παρακαλάς το Θεό να σου πάρει το θυμό. Και μόνο γι’ αυτό να πηγαίνεις Εκκλησία, έχεις σοβαρό λόγο να πηγαίνεις στο Ναό του Θεού. Και να λες “Κύριε, χάρισέ μου την πραότητα, την ηρεμία, να μην αρπάζομαι, να μη με βλέπουν τα παιδιά μου και τρέμουν, να μη με βλέπει η γυναίκα μου στο σπίτι και τη στεναχωρώ και δημιουργώ αυτό το κλίμα το βαρύ με τις φωνές, με το θυμό και τα νεύρα μου. Κύριε, πάρε μου το θυμό”. Το ξέρω ότι το ζήτησες. Πόσες φορές; “Ε, πόσες φορές να το ζητήσω;”. Πολλές. Οκτώ χρόνια ο άγιος Αμμωνάς. Εσύ πόσο καιρό το ζήτησες. Για πόσο καιρό είπες στον Κύριο “Απάλλαξέ με, Κύριε, απ’ αυτό το πάθος”. Απ’ το θυμό, την οργή, την ασωτεία, η μέθη, το κάπνισμα, την κλοπή, το ψέμα, την περιέργεια. Ό,τι έχεις, ζήτα το απ’ το Θεό και μετά κάνε υπομονή. Και ξέρεις γιατί να κάνεις υπομονή κι εσύ όπως έκανε ο άγιος Αμμωνάς και κάθε άγιος; Διότι Αυτός τον Οποίο υπομένεις και καρτεράς, δεν είναι ένας τυχαίος αλλά είναι ο άγιος Θεός, που δεν είπε ποτέ ψέματα, αλλά μένει πιστός στις υποσχέσεις και την αγάπη του. Και θα ‘ρθει ο Θεός κάποια στιγμή και θα σε βοηθήσει και θα γίνεις κι εσύ ήρεμος σαν πρόβατο και δε θα ξαναθυμώσεις ποτέ και δε θα ξαναπιείς ποτέ, δε θα ξανακαπνίσεις ποτέ, θα απαλλαγείς απ’ τα πάθη σου και θα γίνεις καινούριος άνθρωπος. Θέλει υπομονή και προσευχή. Να περιμένεις ν’ αλλάξει κι ο σύντροφός σου προς το καλύτερο. Μη βιάζεσαι. Μη θες να γίνουν απότοσμα σήμερα όλα καλύτερα. Τα λάθη που έχει η γυναίκα σου δε τα φορτώθηκε όλα σε ένα μήνα. Είναι λάθη μιας ζωής. Είναι χαρακτήρας που χαράκτηκε, γι’ αυτό λέγεται χαρακτήρας. Ο Χαρακτήρας έχει χαραχτεί μέσα μας απ’ τα παιδικά μας χρόνια. Δε μπορούμε σε μια στιγμή να τα αλλάξουμε αυτά. Μερικά ζευγάρια δίνουν διορία ο ένας στον άλλον, “Αν δεν τα ‘χουμε βρει σ’ ένα χρόνο, θα χωρίσουμε”. Μα κάτσε, βρε παιδί μου. Πώς θα χωρίσεις. Περίμενε, κάνε υπομονή. “Τι υπομονή, πάτερ;”. Μα χαρακτήρας είναι αυτός. Αλλάζει έτσι εύκολα; Περίμενε.

Θυμάμαι κάποιον που έκανε δίαιτα. Και του έλεγε ο γιατρός ότι τα βαθύτερα στρώματα λίπους χάνονται πολύ πιο δύσκολα. Τα τελευταία κιλά, αν κάνεις δίαιτα, τα χάνεις πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι χάνεις τα πρώτα. Ξέρεις γιατί; Γιατί αυτό το στρώμα λίπους υπάρχει μέσα μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Και με τη δίαιτα κάνουμε αυτό ακριβώς: γυρνάμε πίσω και πάμε να κάψουμε παλιά στρώματα λίπους. Ας πούμε, είναι κάποιος σήμερα ενενήντα κιλά και θέλει να φτάσει τα ογδόντα. Ογδόντα κιλά, όμως, ήτανε πριν από αρκετά χρόνια. Έχει περάσει καιρός από τότε που ήταν για τελευταία φορά ογδόντα κιλά. Πήρε βάρος, πήγε ενενηνταένα, πήγε ενενηνταπέντε, ανέβηκαν τα κιλά του. Για να φτάσει ξανά στα ογδόντα κιλά, πρέπει να σκάψει μέσα του αυτό το λίπος και να φτάσει πίσω, πίσω. Και να φτάνει σε κείνη την παλιά χρονιά που ήταν ογδόντα κιλά. Κι είναι δύσκολο να φύγει αυτό το λίπος.

Έτσι και με την ψυχή μας. Έχει πιάσει λίπος. Τα πάθη έχουν δημιουργήσει μια επίστρωση μέσα μας που δε φεύγει εύκολα.

Πρέπει να κάνεις υπομονή για τον άνθρωπό σου. Να κάνεις χώρο στην καρδιά του άλλου, να τον αφήσεις να σκεφτεί, να αποφασίσει, ακόμα και να φύγει για λίγο αν θέλει, τροπικά. Ή και τοπικά, αν δεν αντέχει αλλιώς. Ναι, άσε να φύγει. Να πάει να κάτσει λίγο στη μάνα της, στον πατέρα της ή να φύγεις κι εσύ, να πας κάπου για λίγο μόνος. Να σκεφτείς, να ηρεμήσεις, να πάρεις το χρόνο σου. Δεν μπορεί να απαιτείς την αγάπη του άλλου και να λες “Θα μου φερθείς καλά, θα με σέβεσαι”. Αυτά δε γίνονται με καταπίεση. Αυτά γίνονται μόνο με ελευθερία. Γι’ αυτό, δώσε στον άνθρωπό σου χρόνο, χώρο, υπομονή.

Μου το’ πες και συγκινήθηκα, “Πάτερ, μ’ άφησε η κοπέλα που αγαπώ και ήμασταν αρραβωνιασμένοι τόσα χρόνια. Κι εγώ τι να ‘κανα; Την ήθελα πολύ. Αλλά ήξερα ότι η αγάπη δεν απαιτείται. Δεν μπορεί να απαιτήσω την αγάπη, να πω σε κάποια “αγάπα με με το ζόρι, επειδή εγώ το θέλω”. Και ξέρετε τι έκανα; Την άφησα να φύγει. Και τώρα κάθομαι και περιμένω. Υπομένω αγαπώντας. Υπομένω πονώντας. Υπομένω προσευχόμενος”.

Η πιο σωστή αντίδραση. Και θα το δεις, θ’ αλλάξει ο άλλος. Αν θέλει ο Θεός κι αν η αγάπη που βγάζεις από μέσα σου είναι αληθινή, κι αν η υπομονή σου είναι αγαπητική, τότε θα δεις ότι ο άνθρωπος που φεύγει από κοντά σου, (η γυναίκα σου, το παιδί σου, ο συζυγός σου), πουθενά αλλού δε θα βρει τέτοια γλυκιά αγάπη σαν τη δική σου. Και θα ξαναγυρίσει πίσω. Θα πάει όπου θέλει, μπορεί να δοκιμάσει διάφορα άλλα, αλλά δε θα βρει τέτοια ζεστασιά ούτε τέτοια ποιότητα αγάπης. Θα βρει υποκατάστατα, ψεύτικα λόγια, συμφεροντολογικές και περιστασιακές αγάπες, και θα γυρίσει πάλι σε σένα. Αρκεί όταν γυρίσει να σε βρει να περιμένεις. Θα περιμένεις;

Τι ωραίο πράγμα, που όταν γύρισε ο Οδυσσέας βρήκε μια Πηνελόπη να τον περιμένει! Τι συγκίνηση! Σκεφτείτε ο Οδυσσέας να είχε βρει την Πηνελόπη του παντρεμένη με κάποιον από τους μνηστήρες που εποφθαλμιούσαν και περίμεναν την ευκαιρία να την πάρουν για σύζυγό τους. Η Πηνελόπη περίμενε, αλλά και ο Οδυσσέας περίμενε. Έκανε υπομονή σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι. Και ανταμείφθηκε η υπομονή του, η αγάπη του. Γιατί ήταν ακριβώς αυτό: υπομονή γεμάτη αγάπη.

Κι ο άσωτος γιος γύρισε. Ο πατέρας του τον περίμενε. Έκανε υπομονή. Τον κοίταζε απ’ το παράθυρο να ‘ρθει και τα μάτια του έβγαζαν αγάπη και νοσταλγία, και καλοσύνη, κι υπομονή τεράστια. Και είδε το θαύμα.

Είναι δύσκολο, αδελφέ μου, να κάνουμε υπομονή. Η εποχή μας είναι βιαστική κι όλοι μάς λένε “Τώρα. Εδώ και τώρα”. Κέντρα δίαιτας, εκμάθηση ξένων γλωσσών, ταχύρυθμα τμήματα εδώ και εκεί, όλα μάς υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα. Όλες οι συσκευές της κουζίνας είναι γρήγορες, σε δυο λεπτά. Φούρνος μικροκυμάτων. Ένα λεπτό, και το φαγητό είναι έτοιμο. Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας έχει ταχύτητα. Όλα είναι γρήγορα και βιαστικά. Κι έρχεται ο Θεός και μας λέει “Ξέρεις κάτι; Όλα αυτά καλά κάνεις και τα κάνεις γρήγορα. Σου κάνουν τη ζωή εύκολη. Αλλά η ψυχή θέλει ακόμα και σήμερα, μετά από τόσους αιώνες, πάλι τους δικούς της ρυθμούς. Όπως τότε που σε έπλασα, παιδί μου. Δεν έχει αλλάξει αυτό”.

Θέλει υπομονή η καλλιέργεια της ψυχής. Πρέπει να περιμένεις τις υποσχέσεις του Θεού, ώστε να δεις να εκπληρώνονται. Έχει υποσχεθεί πολλά πράγματα ο Θεός. Και ό,τι υποσχέθηκε θα γίνει. Μας έχει πει ο Θεός, ας πούμε, ότι “Είστε ευτυχισμένοι άμα κλαίτε. Διότι θα γελάσετε. Όποιος κλάψει στη ζωή αυτή, θα γελάσει”. Περίμενε. Να σου εξηγήσω. Δεν εννοούσε ο Χριστός τα δάκρυα που είχες χθες εσύ πάνω στα νεύρα σου. Το καταλαβαίνεις, πιστεύω. Διότι πολλοί κλαίμε κι από νεύρα, όταν φωνάζουμε και παρεξηγούμαστε. Δεν εννοούσε αυτά τα δάκρυα. Μα αν κλαις ταπεινά, αν κλαις επειδή είσαι αδικημένος. Έχεις κλάψει ποτέ αδικημένος; Όχι επειδή παρεξηγήθηκες και θίχτηκε ο εγωισμός σου και σ’ έπιασε το πείσμα σου επειδή δεν έγινε το δικό σου. Όχι. Να κλάψεις επειδή σε αδίκησαν κατάφωρα, αδικημένος για την αλήθεια. Έχεις κλάψει ποτέ συκοφαντημένος; Ξέρω κάποιον που είχε κλάψει συκοφαντημένος: Ο άγιος Νεκτάριος. Πόσες φορές δε θα ‘χε κλάψει σ’ αυτό το δωματιάκι εκεί στην Αίγινα, όταν άκουγε να λένε τόσα σχόλια γι’ αυτόν. Δεν ήταν αναίσθητος. Δεν είχε πέτρα μες στο στήθος του. Καρδιά είχε. Και σίγουρα θα έκλαψε. Αδικημένος, συκοφαντημένος, και περίμενε, και περίμενε. Κι είδε το δίκιο του. Πότε. Όσο ζούσε, δυστυχώς, λίγο το είδε. Ο Κύριος τον δικαίωσε όμως πολύ, έστω μετά θάνατον. Η Εκκλησία της Αλεξανδρείας ζήτησε συγγνώμη για τις συκοφαντίες που είχαν ακουστεί για τον άγιο Νεκτάριο και για τον τρόπο που του φέρθηκε. Περίμενε ο άγιος τόσα χρόνια κι ο Θεός τον δικαίωσε. Όσο ζούσε βέβαια, οι άνθρωποι δεν του έδωσαν αυτό το γλυκό ποτήρι της δικαίωσης, αλλά τον πότισαν πίκρα. Εκτός απ’ τους ανθρώπους της Εκκλησίας, τις απλές ψυχές. Οι απλοί πιστοί πάντα τον αγαπούσαν. Αλλά ο άγιος Νεκτάριος έκανε υπομονή. Γι’ αυτό και πολλοί τον ονόμασαν, “Ο άγιος της υπομονής, της καρτερίας”. Διότι περίμενε και δε διαμαρτυρόταν. Περίμενε κι εσύ και θα δεις ότι τα δάκρυά σου μια μέρα θα γίνουν διαμάντια που θα λάμπουν.

Είπε ο Κύριος “Όποιος μ’ ακολουθήσει, από τώρα θα νιώσει μέσα του τον Παράδεισο. Εγώ θα εμφανίσω τον εαυτό μου μέσα του και θα ‘ρθει όλη η αγία Τριάδα και θα μπει στην καρδιά του. Όποιος μ’ αγαπά, ήδη απ’ αυτόν τον κόσμο”. Και λες εσύ, “Πού είναι αυτό. Εγώ δε νιώθω το Θεό”. Κάνεις, όμως, υπομονή; Αγωνίζεσαι υπομονετικά; Πόσο. Θέλει πολύ. Μέρες; Μήνες. Μήνες; Χρόνια, δεκαετίες. Κάνε τόπο μέσα σου, ν’ αφήσεις στο Χριστό να μπει. Άσε ένα σημείο, άσε μια σταθερή θέση στο Χριστό και μην τον πας μια δω και μια εκεί μες στης καρδιάς σου το τοπίο.

Όταν κάποιος γίνεται μοναχός στο άγιο Όρος, ένα ωραίο δώρο που του κάνουν κάποιοι, είναι μια εικόνα της αγίας Υπομονής. Το ξέρεις; Και οι πιο πολλοί μοναχοί αγαπούν την αγία Υπομονή. Διότι η ζωή του μοναχού θέλει υπομονή. Η ζωή του όλη είναι μια τεράστια υπομονή. Ζωή αρκετά μονότονη: κάθε μέρα ακολουθία, κάθε μέρα ξύπνημα στο κελί, πρωινή ακολουθία, κανόνας, κομποσκοίνια, μετάνοιες. Είναι ωραία βέβαια, έχει και ποικιλία, αλλά έχει και μονοτονία σε μερικά πράγματα. Και τι θέλει; Πολλή υπομονή. Το λέει και στην ακολουθία του μοναχικού σχήματος, “Κτήσουν ὑπομονήν”. Έχεις ανάγκη να αποκτήσεις τεράστια υπομονή.

Είπε ο Χριστός μας ότι “όποιος, σαν τα πουλάκια και σαν τα κοράκια του ουρανού, σαν τα παιδάκια και σαν τα λουλουδάκια εμπιστευτεί τον Κύριο, θα δει την προστασία και την στοργή του. Θα του δώσω απ’ όλα: και τροφή και νερό κι ομορφιά και στολίδια, και θα βρει όλου του κόσμου τα καλά. Θα του τα δώσω εγώ“. Εσύ όμως δεν κάνεις υπομονή να δεις αυτά τα θαύματα, παρά τι κάνεις; Αγχώνεσαι διαρκώς. Και λέει ο Κύριος “Για να δεις αυτό που υποσχέθηκα, ξεντύσου από πάνω σου τα ρούχα που φοράς και σου χαλούν το πρόσωπο. Εγώ θέλω να σε ομορφύνω, αλλά πώς να σε ομορφύνω όταν εσύ πας και βάσεις στο πρόσωπό σου τα δικά σου στολίδια τα ψεύτικα, τα ανθρώπινα; Βγάλε από πάνω σου το άγχος, για να σου δώσω εγώ ένα όμορφο πρόσωπο ειρηνικό, γαλήνιο, ήρεμο. Βγάλε από πάνω σου την αγωνία, την ανασφάλεια και τον πανικό, που σε κάνουν να ‘σαι άσχημος και κάνουν το πρόσωπό σου να γερνάει, κι έλα να ντυθείς, έλα να φορέσεις τα δικά μου ρούχα”. Την ειρήνη του Χριστού, την πίστη στη δύναμή του, την ελπίδα στα λόγια του. Και μετά ξέρεις τι να κάνεις; Ξάπλωσε ήρεμος, κι υπομονετικά περίμενε τη χάρη του Χριστού που θα ‘ρθει να σ’ αλλάξει. Γίνε όπως σε θέλει ο Θεός και μετά ξάπλωσε και κοιμήσου και περίμενε. Εμπιστεύσου το Θεό και άστα όλα στο Θεό. Και κάνοντας υπομονή, θα βλέπεις κάθε μέρα να κάνει κάτι ο Θεός στη ζωή σου. Κάθε μέρα που ξυπνάς θα διαπιστώνεις ότι είσαι πιο κοντά στην ευτυχία. Αν όλα αυτά τα δεις λογικά, θα πεις ότι αυτά που λέει ο Θεός δε θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Ίσα ίσα σ’ αφήνουν μετέωρο, να κρέμεσαι στο κενό. Κι όμως. Αυτό που νομίζεις ότι είναι κρέμασμα στο κενό, είναι η πιο σίγουρη κίνηση ευτυχίας. Να ‘σαι σίγουρος ότι αυτό που νομίζεις για κενό θα φέρει ακριβώς το γέμισμα της καρδιά σου, και θα δεις πώς θ’ αλλάξει η ζωή σου. “Μην κάνεις τίποτα” λέει ο Χριστός, “για να εκδικηθείς τον εχθρό σου. Άσε, θα τον αναλάβω εγώ. Θα κάνω εγώ ό,τι πρέπει. Εσύ κάνε μόνο ένα πράγμα. Τι. Αγάπα τον εχθρό σου. Κι όταν τον αγαπάς είναι σα να βάζεις πάνω στο κεφάλι του κάρβουνα αναμμένα”. “Μα” θα πεις “εγώ θέλω να δω την εκδίκηση. Θέλω να δω ότι επεμβαίνεις, Κύριε. Να δω μια τάξη, μια δικαιοσύνη στη ζωή μου”. Και λέει ο Κύριος “Ναι, θα το κάνω. Θα σε δικαιώσω. Άσε τα πράγματα, όμως. Κι όταν έρθει η ώρα, θα βοηθήσω. Θέλω να βοηθήσω όμως κι αυτή την ψυχή να καταλάβει το λάθος της. Εσύ όμως κάνε υπομονή. Άσ’ τα πράγματα να τα δικαιώσω εγώ και όχι εσύ”.

Λέει ο Κύριος να παρακαλάμε, “Tὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον” “Κύριε, μόνο για σήμερα; Και αύριο; Τι θα γίνει αύριο.” Άστο το αύριο. Σήμερα δε ζούμε; Κάνε υπομονή και θα δεις ότι κι αύριο θα νιώσεις τη δύναμη του Χριστού, θα δεις πάλι την προστασία του. Χωρίς να σκέφτεσαι εσύ τι θα γίνει μεθαύριο, τι θα γίνει του χρόνου, τι θα γίνει όταν πας εξήντα και εβδομήντα χρονών. Άσε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Θέλει υπομονή η ζωή. Η λογική σου λέει “Κάνε τώρα τα πάντα. Βιάσου, κινήσου, τρέξε, πήγαινε σε ασφαλιστικές εταιρείες, κάνε επενδύσεις τώρα, χάνεις τον έλεγχο της ζωής”. Κι ο Κύριος λέει, “Όχι. Μην πανικοβάλλεσαι. Περίμενε. Μάθε να περιμένεις”.

Το ‘χεις μάθει εσύ αυτό το μάθημα της υπομονής στη ζωή σου; Σκέψου. Πότε πήγες είκοσι χρονών, από δεκαοχτώ, πότε έφτασες σαράντα, πότε έφτασες εξήντα χρονών, κι εσύ είσαι τώρα ογδόντα πέντε κι ενενήντα. Πώς πέρασαν τα χρόνια. Κι έλεγες τότε που ήσουν νέος “Άντε να μεγαλώσω. Πότε θα μεγαλώσω, πώς θα κυλήσει η ζωή”. Και είδες πώς κυλάει η ζωή; Γρήγορα κυλάει. Τι θέλει όμως; Να περιμένουμε. Θέλει να δεχόμαστε την κάθε μέρα με ηρεμία όπως τη δίνει ο Κύριος. Και το κάθε πράγμα θα ‘ρθει στον καιρό του. Αρκεί εσύ να κάνεις αυτή την υπομονή. Και να περιμένεις τη Βασιλεία του Θεού να ‘ρθει. Να περιμένεις να σου φέρει ο Θεός τα πράγματα όπως τα θέλει αυτός.

Είναι μερικοί που κουράζονται στη ζωή τους. Με τα βάσανα της ζωής κι επειδή δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, φτάνουν και λένε “Καλύτερα να πεθάνω”. Μου το λένε μερικοί και στην εξομολόγηση, “Πάτερ, το έχω πει μερικές φορές “Ας πεθάνω, Θεέ μου, βαρέθηκα τη ζωή μου, θέλω να απαλλαγώ, θέλω να ηρεμήσω””. Αλλά αυτός ο θάνατος που περιμένεις δεν είναι καλός θάνατος. Και οι άγιοι ήθελαν να πεθάνουν αλλά δεν έβλεπαν το τέλος ως τέλος απαλλαγής, αλλά τέλος απόλαυσης. Ήθελαν να πεθάνουν όχι από μίσος για τη ζωή, αλλά από πόθο για την όντως ζωή, για να ‘ναι κοντά στο Χριστό. Όχι ως απαλλαγή από ένα μαρτύριο, αλλά για να ζήσουν ένα μυστήριο. Το μυστήριο του Θεού, πληρέστερα. Όχι για να απαλλαγούν από κάτι, μα για να αλλαχτούν από κάτι και από Κάποιον. Από το Θεό. Για ν’ αλλοιωθούν απ’ τη Βασιλεία του Θεού. Ήθελαν και οι άγιοι να φύγουν απ’ τον κόσμο αυτό, και ήταν ανυπόμονοι. Μα επειδή αγαπούσαν πολύ το Θεό. Κι έλεγαν “Αχ, Κύριε, πάρε με κοντά σου”. Το ‘λεγε ο απόστολος Παύλος, “Επιθυμώ άναλύσαι καί συν Χριστώ είναι”. “Θέλω να πεθάνω. Δεν κρατιέμαι άλλο στη ζωή. Θέλω να φύγω. Θέλω να φύγω απ’ αυτό τον κόσμο. Δεν έχω υπομονή”. Αλλά δεν το έλεγαν όπως το λέμε εμείς. Εμείς το λέμε κουρασμένοι και βαριεστημένοι, επειδή δε χαιρόμαστε τα δώρα του Θεού και βαριόμαστε τη ζωή μας. Όχι, αδερφέ μου. Στη ζωή αυτή θα κουραστούμε. Θα περάσουμε πολλά. Πιο πολλές, όντως, θα είναι οι λύπες στη ζωή. Πιο πολλά θα ‘ναι τα δάκρυα κι οι στεναγμοί. Πολλά τα έξοδα, οι αρρώστιες, οι αγωνίες, παρά τα χαμόγελα και η ευτυχία. Το ξέρω. Το λες κι εσύ, και το ζούμε όλοι. Αξίζει όμως να κάνεις τον αγώνα αυτό. Όλα αυτά που τώρα περνάς με υπομονή, σού ετοιμάζουν τον Παράδεισο. “Οὐκ ἄξια τὰ παθήματα τοῦ νῦν καιροῦ πρὸς τὴν μέλλουσαν δόξαν ἀποκαλυφθῆναι ημίν”. Θα δεις. Αυτά που τώρα περνάμε, με την υπομονή που κάνουμε, είναι ένα τίποτα μπροστά σ’ αυτό που μας περιμένει. Μας περιμένει ένας πανέμορφος κόσμος ευτυχίας και αγαλλίασης κοντά στο Θεό. Όσοι άγιοι είδαν τον Παράδεισο είπαν “Πω, πω, Θεέ μου, αν το ‘ξερα τι ευτυχία με περιμένει εδώ πέρα, δε θα διαμαρτυρόμουν ποτέ στη ζωή. Και θα ‘κανα συνέχεια υπομονή και θα περίμενα, μόνο και μόνο για να ζήσω αυτό το υπέροχο που τώρα ζω”. Γι’ αυτό, κάνε υπομονή. Για ν’ απολαύσεις τη Βασιλεία του Θεού, τη γεμάτη ευτυχία.

Μια άλλη φορά θα πούμε γιατί αξίζει να κάνουμε υπομονή, γιατί πρέπει να κάνουμε υπομονή και κάποιες αφορμές και κάποιες σκέψεις που θα κάνουν αυτή την υπομονή πιο δυνατή μες στην καρδιά μας. Γιατί πολλές φορές έρχεσαι και λες κλαίγοντας, “Δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ άλλο. Δεν μπορώ τον άντρα μου που μεθά. Δεν τη μπορώ τη γυναίκα μου που δε μ’ αφήνει σε ησυχία και συνέχεια φωνάζει. Δεν το μπορώ το παιδί μου που δε μ’ ακούει. Δεν μπορώ τον καθηγητή μου που μ’ έχει βάλει στο μάτι. Δεν μπορώ το ένα, δεν μπορώ το άλλο. Δεν αντέχω, δεν έχω υπομονή στη ζωή μου. Κουράστηκε το νευρικό μου σύστημα. Έχω αρρωστήσει”. Κι όμως. Μπορούμε λίγο ακόμα να κάνουμε υπομονή. Και όταν δει ο Κύριος ότι είμαστε στα όριά μας κι ότι φτάνουμε στο παρά πέντε, κάτι θα γίνει και θα βρεθεί μια λύση.

Σήμερα πάντως είχατε πολλή υπομονή. Σας κούρασα λίγο με όλ’ αυτά, αλλά είναι τέτοιο το θέμα της υπομονής που θέλει όντως υπομονή και για να τη ζεις, αλλά και να μιλάς γι’ αυτή, και ν’ ακούς γι’ αυτή.

Ο Θεός μαζί μας. Απόσπασμα από το βιβλίο “Αγάπη για πάντα”
του π. Ανδρέα Κονάνου
Μαρία

Unread postby thanos » Thu Jun 20, 2013 11:22 am

Ο "κάτα φαντασίαν" και ο πραγματικός χριστιανός.

Αὐ­τα­πά­τη Ὁ­ρι­σμός: Νά πι­στεύ­εις λά­θος πράγ­μα­τα γιά τόν ἑ­αυ­τό σου καί συ­νή­θως κο­λα­κευ­τι­κά.

Πα­ρά­δειγ­μα: “Ἔ­πρε­πε νά τήν δώ­ση σέ μέ­να τήν θέ­σι! Ἐρ­γά­ζο­μαι πε­ρισ­σό­τε­ρο ἀ­πό ὅ­λους, εἶ­μαι ὁ πι­ό ἔ­ξυ­πνος καί οἱ ἡ­γε­τι­κές μου ἱ­κα­νό­τη­τες εἶ­ναι πα­ρα­πά­νω ἀ­πό προ­φα­νεῖς”.

Ἡ ἴ­δια ἡ αὐ­τα­πά­τη καί ἡ ἄ­γνοι­α εἶ­ναι ἀ­πό μό­να τους τό με­γά­λο μεῖ­ον στή ζω­ή, ἄν ὄ­χι ἡ κα­τα­στρο­φή της.

Καί στήν ἐκ­κλη­σί­α βλέ­που­με ὅ­τι ἡ ἠ­θι­κή αὐ­τα­πά­τη αἰχ­μα­λώ­τι­σε πολ­λούς ἀ­πό τούς χρι­στια­νούς. Ἔ­τσι ἄλ­λοι ἐ­νῷ κυ­λί­ον­ται στήν ἁ­μαρ­τί­α καί στήν δι­α­φθο­ρά θε­ω­ροῦν τούς ἑ­αυ­τούς των ἠ­θι­κούς καί τέ­λει­ους.

Ἄλ­λοι πά­λι, ἔ­χον­τας κα­τορ­θώ­σει με­ρι­κές ἀ­ρε­τές νο­μί­ζουν, ὅ­τι ἔ­φθα­σαν στήν τε­λει­ό­τη­τα λέ­γον­τας ὁ κα­θέ­νας ἀ­πό αὐ­τούς αὐ­τό πού εἶ­πε ἐ­κεῖ­νος ὁ νε­α­νί­σκος τοῦ Εὐ­αγ­γε­λί­ου· «Ταῦ­τα πάν­τα ἐ­φυ­λα­ξά­μην ἐκ νε­ό­τη­τος. Τί ἔ­τι ὑ­στε­ρῶ;­». Μέ τόν λο­γι­σμό αὐ­τό ἐ­ξα­πα­τοῦν τόν ἑ­αυ­τό τους καί κοι­μοῦν­ται μα­ζί μέ τήν ἁμαρτία καί μέ­σα στήν ἁ­μαρ­τί­α.

Ὁ «κα­τά φαν­τα­σί­αν» Χρι­στια­νός:

1. Δέ­χε­ται ἀ­μέ­σως τίς ἐ­πι­δρά­σεις τῆς κο­σμι­κῆς ζω­ῆς.

2. Ὁ προ­σα­να­το­λι­σμός του εἶ­ναι κυ­ρί­ως ἐ­ξω­στρε­φής.

3. Ἡ πνευ­μα­τι­κή του ζωή μει­ώ­νε­ται ἀ­πό τίς ἐ­ξω­τε­ρι­κές ἐ­πι­δρά­σεις

4. Εἶ­ναι πι­στός στό βαθ­μό πού ἐ­κεῖ­νος φαν­τά­ζε­ται.

5. Στήν ἐκ­κλη­σι­α­στι­κή του ζω­ή κυ­ρια­ρχεῖ ὁ σε­βα­σμός τῶν ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῶν τύ­πων. Ἡ οὐ­σί­α τῶν τύ­πων τόν ἀ­φή­νει ἀ­δι­ά­φο­ρο.

6. Τό ἀ­γω­νι­στι­κό του ἐν­δι­α­φέ­ρον γιά τή ζω­ή τῆς πί­στεως καί τοῦ ἁ­για­σμοῦ πε­ρι­ο­ρί­ζε­ται στά ὅ­ρια πού προσ­δι­ο­ρί­ζει ἡ ἀρ­χή τῆς ἀ­νώ­δυ­νης πνευ­μα­τι­κῆς ζω­ῆς, ἡ ὁ­ποί­α δε­σπό­ζει στα­θε­ρά στό πνεῦ­μα του.

7. Προ­σέρ­χε­ται στά μυ­στή­ρια τῆς Ἐ­ξο­μο­λο­γήσεως καί τῆς θεί­ας Εὐ­χα­ρι­στί­ας, ἐ­πει­δή πα­ρα­δέ­χε­ται ὅ­τι «κά­νουν κα­λό».

8. Πι­στεύ­ει στό Θε­ό, ὅ­ταν ἡ ζω­ή του εἶ­ναι χω­ρίς θλί­ψεις καί δο­κι­μα­σί­ες.

9. Τίς πα­ρεκ­κλί­σεις του ἀ­πό τήν εὐ­αγ­γε­λι­κή ἀ­λή­θεια τίς δι­και­ο­λο­γεῖ μέ τό ἐ­πι­χεί­ρη­μα τοῦ δι­και­ώ­μα­τος νά αὐ­το­προσ­δι­ο­ρί­ζε­ται.

10. Ὁ κα­τά φαν­τα­σί­α χρι­στια­νός κυ­ρι­αρ­χεῖ­ται ἀ­πό αἰ­σθή­μα­τα ἀ­να­σφά­λειας.

11. Φο­βᾶ­ται τόν θά­να­το καί ὑ­πάρ­χει μέ­σα του ἡ ἀ­γω­νί­α γιά τό ἄ­γνω­στο τέ­λος τῆς ὑ­πάρξεώς του.

Ὁ πραγματικός Χρι­στια­νός:

1. Ἡ πνευ­μα­τι­κή του αὐ­το­συ­νει­δη­σί­α εἶ­ναι εὐ­αγ­γε­λι­κή καί ἁ­γι­ο­πνευ­μα­τι­κή. Τόν ἐν­δι­α­φέ­ρει ἡ οὐ­σί­α τῶν ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῶν τύ­πων.

2. Βα­σι­κός πνευ­μα­τι­κός στό­χος εἶ­ναι ὁ ἀ­δι­ά­λει­πτος δι­ά­λο­γός του μέ τόν ἔ­σω ἄν­θρω­πο τῆς ἁ­μαρ­τί­ας. Ἐ­πι­δι­ώ­κει τήν νέ­κρω­σι τῆς ἁ­μαρ­τί­ας.

3. Στο­χεύ­ει πα­ράλ­λη­λα στήν ἐν Χρι­στῷ τε­λεί­ω­σι μέ τήν χά­ρι τοῦ Θε­οῦ.

4. Πυ­ξί­δα τῆς εὐ­αγ­γε­λι­κῆς του ζω­ῆς εἶ­ναι ἡ πι­στή ἐμ­μο­νή του στό θέ­λη­μα τοῦ Θε­οῦ.

5. Ὁ­λό­κλη­ρη την ζω­ή του τήν βι­ώ­νει προ­σευ­χη­τι­κά, κα­τά τό «ἀ­δι­α­λεί­πτως προ­σεύ­χε­σθε».

6. Εἶ­ναι ἄν­θρω­πος τῆς νή­ψεως καί τῆς ἐ­γρη­γόρ­σεως.

7. Βαδίζει θεληματικά τήν στε­νή καί τε­θλιμ­μέ­νη ὁ­δό τῶν θλί­ψε­ων καί ποι­κί­λων δο­κι­μα­σι­ῶν,

8 Ζεῖ στό πνευ­μα­τι­κό κλί­μα τῆς Βα­σι­λεί­ας τῶν Οὐ­ρα­νῶν.

9. Τήν γνῶσι τοῦ ἐ­αυ­τοῦ του τήν ἐμ­πι­στεύ­ε­ται στόν φω­τι­σμό το­ϋ Ἁ­γί­ου Πνεύ­μα­τος. Θέ­λει νά σκέ­πτε­ταί το «δέν εἶ­μαι τί­πο­τα, δέν γνω­ρί­ζω τί­πο­τα κα­λό στόν ἑ­αυ­τό μου».

10. Ἀ­πο­κρού­ει κά­θε ἐ­σω­τε­ρι­κό λο­γι­σμό γιά κα­τά­κτη­σι κά­ποι­ας ἀ­ρε­τῆς ἤ ἁ­γι­ό­τη­τας.

11. Φρον­τί­ζει νά ἀ­γα­πᾶ τόν πλη­σί­ον του καί νά εἰ­ρη­νεύ­η, κα­τά τό δυ­να­τόν, μέ αὐ­τόν, ἀλ­λά καί νά ἀ­να­γνω­ρί­ζη τόν ἑ­αυ­τό του κα­τώ­τε­ρο ἐ­νώ­πιον ὅ­λων τῶν ἀν­θρώ­πων.

12. Ἡ μνή­μη τοῦ θα­νά­του εἶ­ναι ὁ κα­θη­με­ρι­νός του ἄρ­τος, πού τόν στη­ρί­ζει στόν δύ­σκο­λο δρό­μο τῆς στε­νῆς καί τε­θλιμ­μέ­νης ὁ­δοῦ.

Αὐ­τά εἶ­ναι τά γνω­ρί­σμα­τα τῆς αὐ­τα­πά­της καί μή καί τοῦ κα­τά φαν­τα­σί­αν καί ἀ­λη­θοῦς Χρι­στια­νοῦ.

π. Βενέδικτος Νεοσκητιώτης
Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργείας, φιλαρχίας, και αργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χαρισαί μοι τω Σω δούλω.....
thanos

Unread postby nikolar » Wed Jul 10, 2013 5:24 am

Ἡ θεωρία τῆς ζεστῆς σοκολάτας

Μερικοὶ ἀπόφοιτοι μιᾶς σχολῆς μὲ καλὲς πλέον δουλειὲς συζητοῦσαν γιὰ τὶς ζωές τους σὲ μιὰ γιορτὴ σχολικῆς ἐπανένωσης.

Ἀποφάσισαν νὰ ἐπισκεφθοῦν τὸν παλιό τους καθηγητὴ, συνταξιοῦχο πλέον, ποὺ πάντοτε ἦταν πηγὴ ἔμπνευσης γι' αὐτούς.

Κατὰ τὴ ἐπίσκεψη ἡ συζήτηση περιστράφηκε γύρω ἀπὸ τὰ παράπονά τους γιὰ τὴ δουλειά,τὴ ζωὴ καὶ τὶς σχέσεις μὲ τοὺς ἄλλους.

Ὁ καθηγητὴς τοὺς ἔφερε ζεστὴ σοκολάτα σὲ μία μεγάλη καράφα φέρνοντας ταυτόχρονα καὶ πολλὲς κοῦπες διαφόρων εἰδῶν καὶ ὑλικῶν, ἀκριβὲς καὶ φτηνές, ὄμορφες καὶ ἄσχημες.

Ἔπειτα τοὺς κάλεσε νὰ σερβιριστοῦν μόνοι τους.

Ὅταν ὅλοι πῆραν ἀπὸ μία κούπα ὁ καθηγητὴς τοὺς εἶπε: Πρόσεξα ὅτι ὅλοι προτιμήσατε ἀπὸ τὶς ὄμορφες καὶ ἀκριβὲς κοῦπες ἀφήνοντας πίσω γιὰ τοὺς ἄλλους τὶς ἄσχημες καὶ φτηνὲς κοῦπες.

Τὸ ὅτι εἶναι φυσικὸ γιὰ ἐσᾶς νὰ θέλετε τὸ καλύτερο γιὰ τὸν ἑαυτό σας, αὐτὸ ἀκριβῶς εἶναι καὶ ἡ αἰτία τῶν προβλημάτων σας.

Ἡ κούπα δὲν προσθέτει τίποτα στὴν ποιότητα τῆς σοκολάτας.

Συνήθως, εἶναι ἁπλά, πιὸ ἀκριβὴ ἐνῶ σὲ κάποιες περιπτώσεις κρύβει αὐτὸ ποὺ πίνετε.

Αὐτὸ ποὺ πραγματικὰ θέλατε, ἦταν ἡ ζεστὴ σοκολάτα. Ὄχι ἡ κούπα.

Ὅμως συνειδητά, διαλέξατε τὴν πιὸ καλὴ κούπα. Καὶ πολὺ σύντομα ἀρχίσατε νὰ κοιτᾶτε καὶ νὰ τὴ συγκρίνετε μὲ τὶς κοῦπες τῶν ἄλλων...

Τώρα σκεφτεῖτε αὐτό:

Ἡ δουλειά, τὸ χρῆμα καὶ οἱ θέσεις ἐργασίας εἶναι ἡ κούπα. Εἶναι ἁπλῶς τὰ ἐργαλεῖα γιὰ νὰ κρατήσετε τὴ ζωή. Ἡ κούπα ποὺ ἔχετε, δὲν χαρακτηρίζει οὔτε ἀλλάζει τὴν ποιότητα τῆς ζωῆς σας. Μερικὲς φορὲς μὲ τὸ νὰ ἐπικεντρώνεστε στὴν κούπα δὲν ἀπολαμβάνετε τὴ ζεστὴ σοκολάτα -τὴ ζωὴ- ποὺ σᾶς ἔδωσε ὁ Θεός.

Πάντα νὰ θυμάστε ὅτι:

Ὁ Θεὸς δίνει τὴ ζεστὴ σοκολάτα, δὲν διαλέγει τὴν κούπα!

Οἱ πιὸ εὐτυχισμένοι ἄνθρωποι δὲν εἶναι αὐτοὶ ποὺ ἔχουν τὰ καλύτερα πράγματα ἀλλὰ ἐκεῖνοι ποὺ φτιάχνουν τὸ καλύτερο μὲ αὐτὰ ποὺ διαθέτουν.

Ζῆστε ἁπλά, ἀγαπᾶτε γενναιόδωρα, ἐνδιαφερθεῖτε γιὰ τοὺς ἄλλους εἰλικρινά, μιλᾶτε εὐγενικά!

Ἀφῆστε τὰ ὑπόλοιπα στὸ Θεό.

Καὶ θυμηθεῖτε:

Οἱ πλουσιότεροι ἄνθρωποι δὲν εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ ἔχουν τὰ περισσότερα ἀλλὰ ἐκεῖνοι ποὺ χρειάζονται τὰ λιγότερα!

http://www.agiazoni.gr/parembaseis.php? ... 0296827945
nikolar

Unread postby Ιουλίττα » Wed Jul 31, 2013 1:41 pm

http://www.diakonima.gr

Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;

Μια μέρα, ένας σοφός Ινδιάνος έκανε την παρακάτω ερώτηση στους μαθητές του:

-”Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;”

-”Γιατί χάνουν την ηρεμία τους” απάντησε ο ένας.

-”Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;” ξαναρωτά ο σοφός.

-”Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος” είπε ένας άλλος μαθητής.

Και ο δάσκαλος επανήλθε στην ερώτηση: “Μα τότε δεν είναι δυνατόν να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;"

Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά.. καμμιά δεν ικανοποίησε τον δάσκαλο..

“Ξέρετε γιατί ουρλιάζουμε κυριολεκτικά όταν είμαστε θυμωμένοι;

Γιατί όταν θυμώνουν δυό άνθρωποι, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ..

και για να μπορέσει ο ένας να ακούσει τον άλλο θα πρέπει να φωνάξει δυνατά, για να καλύψει την απόσταση..

Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιό δυνατά θα πρέπει να φωνάξουν για ν’ακουστούν.

Ενώ αντίθετα τι συμβαίνει όταν είναι ερωτευμένοι;

Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνήσουν, κάθε άλλο, μιλούν σιγανά και τρυφερά..

Γιατί; Επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Μερικές φορές είναι τόσο κοντά που δεν χρειάζεται ούτε καν να μιλήσουν… παρά μονάχα ψιθυρίζουν.

Και όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχθούν. Έτσι συμβαίνει όταν δυό άνθρωποι που αγαπιούνται πλησιάζουν ο ένας προς τον άλλον.

Στο τέλος ο Σοφός είπε συμπερασματικά:

“Οταν συζητάτε μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν, μην λέτε λόγια που σαν απομακραίνουν, γιατί θα φτάσει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει τόσο μεγάλη που δεν θα βρίσκουν πιά τα λόγια σας το δρόμο του γυρισμού”

Mahatma Gandhi
Ιουλίττα

Unread postby eternity » Thu Aug 22, 2013 6:51 pm

Μήν κατακρίνεις
ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ στό νου μας, αδελφοί, τά λόγια των άγίων πατέρων, αν τά μελετούσαμε παντοτινά, δύσκολα θ' άμαρτάναμε, δύσκολα θά παραμελούσαμε τούς έαυτούς μας. "Αν π.χ.,Όπως είπαν εκείνοι, δέν καταφρονούσαμε Όσα μας φαίνονται μικρά καί τιποτένια, δέν θά πέφταμε στά μεγάλα καί βαριά.
'Όλοι ξέρετε πόσο μεγάλο άμάρτημα είναι νά κρίνουμε τόν πλησίον. Τί βαρύτερο υπάρχει απ' αύτό; Τί αλλο μισεί καί αποστρέφεται τόσο ό Θεός; 'Όπως είπαν καί οί πατέρες, δέν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τήν κατάκριση. Καί Όμως, σ' ενα τέτοιο μεγάλο κακό φτάνει κανείς από μερικές ασήμαντες απροσεξίες.
"Αν δεχθείς μιά μικρή υποψία γιά τόν πλησίον, αν πείς, "Τί είναι ν' ακούσω τί λέει αύτός ό αδελφός;
Τί είναι νά πω κι εγώ ενα λόγο; Τί είναι αν δω τί πάει νά κάνει αύτός ό αδελφός η εκείνος ό ξένος;", τότε ό νους αρχίζει ν' αφήνει τίς δικές του αμαρτίες καί ν' ασχολείται συνεχως μέ τούς αλλοuς.
Άπό κεί φτάνει κανείς στήν κατάκριση, στήν καταλαλιά καί στήν εξοuδένωση. Κι έπειτα πέφτει
σ' εκείνα πού κατακρίνει. Τίποτα δέν απογuμνώνει τόσο τόν &νθρωπο καί δέν τόν φέρνει
σέ εγκατάλειψη Θεου, δσο ή καταλαλιά, ή κατάκριση καί ή εξοuδένωση του πλησίον. Γιατί &λλο
είναι καταλαλιά, αλλο κατάκριση καί αλλο εξοuδένωση. Καταλαλιά είναι τό νά πείς γιά κάποιον:
"Είπε ψέματα" η "οργίστηκε" η "έπεσε σέ πορνεία" κ.λ.π. "Ηδη μ' αύτόν τόν τρόπο καταλάλησες,
δηλαδή λάλησες σέ βάρος του αλλοu, φανέρωσες μέ εμπάθεια τό αμάρτημά του.
Κ α τά κ ρ ι σ η είναι νά πείς: "Ό τάδε είναι ψεύτης", "είναι οργίλος", "είναι πόρνος". 'Έτσι κατέκρινες ολόκληρη τή ζωή του. Αύτό είναι βαρύτερο αμάρτημα. Γιατί αλλο είναι νά πείς, "οργίστηκε", καί αλλο νά πείς, "είναι οργίλος", καί νά βγάλεις έτσι σuμπέρασμα, καθώς είπα, γιά τή
ζωή του ολόκληρη. Καί είναι τόσο βαρειά ή κατάκριση,περισσότερο από κάθε αμαρτία, ωστε κι
Ο ίδιος Ο Χριστός έφτασε νά πεί: «'Υποκριτή! Βγάλε πρωτα τό δοκάρι από τό δικό σou μάτι, και
τότε θά δείς καθαρά καί θά μπορέσεις νά βγάλεις τό σκοuπιδάκι από τό μάτι του αδελφου
σου» (Ματθ. 7:5). Παρομοίασε έτσι τήν αμαρτία του πλησίον μέ αγκίδα, ενω τή δική σου κατάκριση μέ δοκάρι. Τόσο βαρειά είναι ή κατάκριση.
Κι εκείνος ο Φαρισαίος, πού προσεuχόταν κι εύχαριστουσετό Θεό γιά τά κατορθώματά του
δέν έλεγε ψέματα. Τήν αλήθεια έλεγε. Καί δέν καταδικάστηκε γι' αυτό. Γιατί έχουμε χρέος νά
ευχαριστουμε τό Θεό, οταν αξιωθουμε νά κάνουμε κάτι καλό, αφου Αυτός είναι συνεργός καί
βοηθός μας. Γι' αυτό, καθώς είπα, Ο Φαρισαίος δέν καταδικάστηκε επειδή είπε, "Δέν είμαι σάν
τους αλλους ανθρώπους". "Οταν ομως, γυρνώντας στόν τελώνη, είπε, 'Όυτε σάν κι αυτόν τόν
τελώνη", τότε καταδικάστηκε. Γιατί τότε κατέκρινε καί άμάρτησε.
Τίποτα βαρυτερο λοιπόν, τίποτα χειρότερο από τήν κατάκριση η εξουδένωση του πλησίον.
Γιατί νά μήν κατακρίνουμε καλυτερα τους έαυτους μας καί τίς δικές μας άμαρτίες, που τίς ξέρουμε
με ακρίβεια, καί που γι' αυτές θά δώσουμε λόγο στό Θεό; Γιατί άρπάζουμε τήν κρίση από
τό Θεό; Τί γυρευουμε από τό πλάσμα του Θεου; Μά δέν τρέμουμε, ακουγοντας τί έπαθε εκείνος
ο μεγάλος ασκητής; Αυτός έμαθε γιά κάποιον αδελφό οτι έπεσε σε πορνεία, καί είπε: ""Αχ, ασχημα έκανε!". Δέν ξέρετε τί φοβερό λέει γι' αυτόν στό Γεροντικό;
"Οτι του έφερε αγιος αγγελος τήν ψυχή εκείνου που άμάρτησε, καί του είπε: "Νά, αυτός που
έκρινες πέθανε. που ορίζεις λοιπόν νά τόν βάλω; Στόν παράδεισο η στήν κόλαση;".
Ύπάρχει τίποτα φοβερότερο απ' αυτή τήν ενοχή; Τί αλλο σημαίνει ο λόγος του αγγέλου
στό γέροντα, παρά τουτο: "'Επειδή εσυ είσαι ο κριτής των δικαίων καί των άμαρτωλων, πές μου,
τί διατάζεις γι' αυτή τή φτωχή ψυχή; Τήν ελεείς ή τήν κολάζεις;". Συγκλονισμένος απ' αυτό ο
αγιος εκείνος γέροντας, πέρασε τήν υπόλοιπη ζωή του μέ στεναγμούς, μέ δάκρυα, μέ μύριους
κόπους, παρακαλώντας τό Θεό νά του συγχωρήσει εκείνη τήν αμαρτία. Καί τά έκανε όλ' αύτά,
αν καί είχε πέσει μέ τό πρόσωπο στά πόδια του αγγέλου καί πηρε τή συγχώρηση.
Τί θέλουμε λοιπόν κι εμείς ν' ασχολούμαστε μέ τόν αλλο; Τί θέλουμε νά σηκώνουμε ξένο φορτίο;
'Έχουμε κάτι γιά νά μεριμνήσουμε, αδελφοί: Καθένας ας κοιτάξει τόν εαυτό του καί τά δικά
του σφάλματα. Μόνο του Θεου είναι έργο είτε νά δικαιώσει είτε νά καταδικάσει. Έκείνου, πού
ξέρει του καθενός καί τήν κατάσταση καί τή δύναμη καί τό περιβάλλον καί τά χαρίσματα καί
τήν iδιοσυγκρασία καί τίς ικανότητες, καί πού κρίνει ανάλογα μέ όλ' αύτά, όπως Αύτός μόνο
ξέρει. Άλλιως κρίνει 6 Θεός έναν επίσκοπο κι αλλιως έναν αρχοντα, αλλιως τόν ηγούμενο κι
αλλιως τόν υποτακτικό, αλλιως τό γέρο κι αλλιως τό νέο, αλλιως τόν αρρωστο κι αλλιως τόν
υγιή.
Θυμαμαι πώς ακουσα κάποτε κάτι σχετικό: "Ενα πλοίο μέ σκλάβους αγκυροβόλησε σέ κάποια
πόλη. Σ' αύτή τήν πόλη κατοικουσε μιά ενάρετη μοναχή, πού φρόντιζε πάρα πολύ τήν
ψυχή της. Μόλις έμαθε πώς ηρθε εκείνο τό πλοίο, χάρηκε, γιατί ποθουσε ν' αγοράσει ένα
πολύ μικρό κοριτσάκι. Λογάριαζε μέ τό νου της: "Θά τό πάρω καί θά τό αναθρέψω όπως θέλω,
έτσι πού νά μή γνωρίσει τίποτε από τήν κακία καί τήν αμαρτία του κόσμου". "Εστειλε λοιπόν καί
φώναξε τόν καραβοκύρη, πού πράγματι είχε δυό μικρά κοριτσάκια, οπως ακριβως τά ηθελε ή
μοναχή. Άμέσως πληρώνει με χαρά καί παίρνει τό ενα.
Μόλις έφυγε 6 καραβοκύρης από κείνη τήν αγία καί προχώρησε λίγο, τόν συναντάει μιά αισχρή
καί κακόφημη θεατρίνα. Βλέπει τό αλλο κοριτσάκι καί θέλει νά τό πάρει. Συμφωνεί τήν τιμή,
πληρώνει καί φεύγει, παίρνοντάς το μαζί της.Βλέπετε μυστήριο Θεου; Βλέπετε ανεξιχνίαστη
βουλή; Ποιός μπορεί νά δώσει εξήγηση σ' αύτό; ... Παίρνει λοιπόν ή αγία μοναχή εκείνο τό
κοριτσάκι καί τό ανατρέφει μέσα στό φόβο του Θεου, συνηθίζοντάς το σε κάθε καλό έργο καί διδάσκοντάς το κάθε λεπτομέρεια της μοναχικης ζωης καί δλη γενικά τήν εύωδία των αγίων εντολων του Θεου. πηρε καί ή θεατρίνα τό δύστυχο τό αλλο, καί τό έκανε όργανο του διαβόλου.
Τί μπορουμε νά πουμε γι' αύτό τό παράδοξο καί φοβερό μυστήριο; Κι οι δυό ηταν μικρές. Κι οι
δυό πουλήθηκαν, χωρίς νά ξέρουν ουτε που πανε. Καί ή μία βρέθηκε στά χέρια του Θεου, ενω
ή αλλη έπεσε στά χέρια του διαβόλου. Είναι δυνατό νά πεί κανείς, πώς οσα θ' απαιτήσει ο Θεός
από τήν πρώτη, θ' απαιτήσει κι από τή δεύτερη;
πως είναι δυνατό; Καί αν πέσουν κι οι δυό σε πορνεία η σε αλλο παράπτωμα, είναι δυνατό
νά κριθουν μΙε τό ίδιο μέτρο; πως μπορεί; Ή μιά έμαθε γιά τή μέλλουσα κρίση, έμαθε γιά τή βασιλεία του Θεου, μέρα καί νύχτα ακουγε τά θεία λόγια. Ή αλλη, ή ταλαίπωρη, ποτέ δέν είδε ουτε
ακουσε κάτι καλό, μά, αντίθετα, ολα τά αισχρά,όλα τά διαβολικά. πως μπορεί επομένως νά ζητηθεί
κι από τίς δυό ή ίδια ακρίβεια στήν τήρηση των θείων εντολων;

Ό ανθρωπος λοιπόν δέν μπορεί νά ξέρει τίποτε από τίς βουλές του Θεου. Μόνο Αυτός
είναι που όλα τά γνωρίζει καί μπορεί νά κρίνει αλάθητα τόν καθένα.
Πραγματικά, συμβαίνει καμιά φορά νά κάνει ένας αδελφός κάποιο σφάλμα από απλότητα.
Αυτή όμως ή απλότητα ευαρεστεί τό Θεό περισσότερο από ολόκληρη τή δική σου ζωή. Κι
εσυ κάθεσαι καί τόν κατακρίνεις καί κολάζεις τήν ψυχή σου; Κι αν κάποτε uποκυψει στήν αμαρτία,
που ξέρεις πόσο αγωνίστηκε, πόσο αίμα έχυσε πρίν κάνει τό κακό, ωστε ή αμαρτία του τελικά
νά μοιάζει σχεδόν σάν αρετή μπροστά στά μάτια του Θεου; Γιατί, φυσικά, Ο Θεός βλέπει τόν
κόπο του καί τή θλίψη που πέρασε, πρίν κάνει τήν αμαρτία. "Ετσι, τόν ελεεί καί τόν συγχωρεί.
Ό Θεός λοιπόν τόν ελεεί, κι εσυ τόν καταδικάζεις καί χάνεις τήν ψυχή σου; Καί που ξέρεις πόσα
δάκρυα έχυσε ενώπιον του Θεου γι' αυτό; Έσυ είδες τήν αμαρτία, αλλά τή μετάνοια δέν τήν
ξέρεις.
"Αλλες φορές πάλι συμβαίνει όχι μόνο νά κατακρίνουμε, αλλά καί νά εξουδενώνουμε. (Καθώς
είπα, αλλο είναι κατάκριση καί αλλο εξουδένωση).

Έ ξ ο υ δ έ ν ω σ η είναι όχι μόνο νά κατακρίνει κανείς, αλλά καί νά εκμηδενίζει τόν πλησίον,
νά τόν σιχαίνεται σάν κάτι αηδιαστικό.Αυτό είναι βέβαια χειρότερο από τήν κατάκριση
καί πολυ πιό καταστρεπτικό.
"Οσοι όμως θέλουν νά σωθουν, δέν προσέχουν καθόλου τά ελαττώματα του αλλου. Κοιτανε
πάντα τίς δικές τους μόνο αδυναμίες, κι έτσι προκόβουν πνευματικά.
Τέτοιος ηταν εκείνος που είδε τόν αδελφό του ν' αμαρτάνει, καί είπε αναστενάζοντας: "'Αλίμονό
μου! Σήμερα αυτός, αυριο οπωσδήποτε κι εγώ!)). Βλέπεις ασφάλεια; Βλέπεις ετοιμασία ψυχης;
πως βρηκε αμέσως τρόπο ν' αποφυγει τήν κατάκριση του αδελφου του; Λέγοντας, "αυριο
οπωσδήποτε κι εγώ", έβαλε στόν εαυτό του φόβο καί μέριμνα γιά τίς αμαρτίες που δηθεν θά
έκανε. Κι έτσι ξέφυγε τήν κατάκριση του πλησίον. Καί δέν αρκέστηκε μόνο ως εδω, μά έβαλε
τόν εαυτό του πιό κάτω, λέγοντας: "Καί αυτός μέν θά μετανοήσει γιά τήν αμαρτία του, ενω εγώ
δέν είναι σίγουρο πώς θά μετανοήσω'
Κι εμείς, οί αθλιοι, κατακρίνουμε ασυστολα, αποστρεφόμαστε, εξουδενώνουμε, αν τυχει νά
δουμε η ν' ακουσουμε η νά Υποψιαστουμε κάτι.Καί τό φοβερότερο είναι, ότι δέν σταματαμε μέχρι
τή δική μας βλάβη, αλλά συνανταμε κι αλλον αδελφό καί αμέσως του λέμε: ''Αυτό κι αυτό έγινε".
"Ετσι βλάπτουμε κι εκείνοv, βάζοντας στήν καρδιά του αμαρτίες. Καί δέν φοβόμαστε τό
Θεό ... 'Αλλά ενω κάνουμε έργο διαβολικό, δέν ανησυχουμε κιόλας. Καί γινόμαστε συνεργάτες
των δαιμόνων τόσο γιά τή δική μας καταστροφή όσο καί του αδελφου.
Καί γιατί τά παθαίνουμε αυτά; 'Επειδή δέν έχουμε αγάπη. "Αν είχαμε αγάπη, συμπάθεια καί
συμπόνια, θ' αποφευγαμε νά βλέπουμε τά ελαττώματα του πλησίον, όπως είναι γραμμένο: <<'Η
αγάπη καλόπτει πολλές αμαρτίες» (/\ Πέτρ. 4:8). Καί αλλου: Ή αγάπη «δέν σκέπτεται τό κακό, ...
όλα τά σκεπάζει» (/\ Κορ. 13:5, 7) Κ.λπ.

Κι εμείς λοιπόν, όπως είπα, αν είχαμε αγάπη,θά σκεπάζαμε κάθε σφάλμα, όπως κάνουν οί
αγιοι, όταν βλέπουν τά ελαττώματα τωνανθρώπων. Μήπως είναι τυφλοί οί αγιοι καί δέν
βλέπουν τίς αμαρτίες; Καί ποιός μισεί τόσο τήν αμαρτία όσο οί αγιοι; Καί όμως, δέν μισουν τόν
αμαρτωλό ουτε τόν κατακρίνουν. Δέν τόν αποστρέφονται, αλλά υποφέρουν μαζί του, τόν
νουθετουν, τόν παρηγορουν, τόν γιατρευουν σάν αρρωστο μέλος του σώματός τους. Τά πάντα
κάνουν γιά νά τόν σώσουν. Νά, όπως ή μητέρα που έχει ασχημο παιδί,
δέν τό αποστρέφεται, αλλά τό στολίζει μ' ευχαρίστηση καί κάνει ό,τι μπορεί γιά νά τό όμορφήνει,
τό ίδιο κι οί αγιοι, πάντα σκεπάζουν καί στολίζουν καί βοηθουν, ωστε καί τόν ένοχο νά διορθώσουν
καί αλλον νά μήν αφήσουν νά πάθει κακό απ' αυτόν.Τί έκανε 6 αββάς Άμμωνας, όταν ηρθαν
εκείνοι οί αδελφοί ταραγμένοι καί του είπαν,""Ελα νά δείς, αββά, ότι υπάρχει γυναίκα στό
κελλί του τάδε αδελφου"; Πόση ευσπλαχνία έδειξε! Πόση αγάπη φανέρωσε ή αγία εκείνη ψυχή!
Καταλαβαίνοντας ότι 6 αδελφός έκρυψε τή γuναίκα μέσα στό πιθάρι, πηγε καί κάθισε πάνω
σ' αυτό, κι έπειτα τους είπε νά ψάξοuν σ' όλο τό κελλί. Καί καθώς δέν τή βρηκαν, τους λέει: "Ό Θεός νά σας σuγχωρήσει" "Ετσι τους έκανε νά νιώσοuν ντροπή καί τους βοήθησε νά μήν πιστευοuν ευκολα κατηγορίες γιά τόν πλησίον. Κι εκείνον όμως τόν σuνέτισε, γιατί όχι μόνο τόν σκέπασε, μέ τή βοήθεια του Θεου, αλλά, βρίσκοντας κατάλληλη τήν ευκαιρία,τόν διόρθωσε κιόλας: Καί μόνο που του έπιασε τό χέρι, αφου έβγαλε όλοuς τους αλλοuς έξω, καί του είπε, "Φρόντισε τήν ψuχή aou, αδελφέ", αμέσως εκείνος ντράπηκε καί κατανυχθηκε.Κι εμείς λοιπόν ας αποκτήσοuμε αγάπη, ας αποκτήσοuμε ευσπλαχνία γιά τόν πλησίον, γιά νά φuλαχθουμε από τή φοβερή καταλαλιά, τήν
κατάκριση καί τήν εξοuδένωση του αλλοu. "Ας βοηθήσοuμε ο ένας τόν αλλο σάν νά είμαστε μέλη
του ίδιοu σώματος. Ποιός έχει τραυμα στό χέρι η στό πόδι η σέ κάποιο αλλο μέλος του, καί σιχαίνεται τόν εαuτό του ήκόβει τό μέλος κι αν ακόμα σαπίσει; "Ισα - ίσα που τό καθαρίζει, τό
πλένει, του βάζει έμπλαστρα, τό σταuρώνει, τό ραντίζει μέ άγιασμό, προσευχεται, παρακαλεί
τους άγίοuς νά πρεσβευσοuν γι' αυτόν, όπως έλεγε κι ο αββάς Ζωσιμας. Μέ δuό λόγια, δέν
εγκαταλείπει καί δέν αποστρέφεται τό μέλος του ουτε τή βρωμιά του, αλλά τά πάντα κάνει
γιά νά τό γιατρέψει.
'Έτσι όφείλοuμε κι εμείς νά σuμπάσχοuμε μέτους αδελφους μας καί νά τους σuμπαραστεκόμαστε
μόνοι μας η μέ τή βοήθεια αλλων πιό ίκανων. Τά πάντα νά έπινοουμε καί νά κάνοuμε,
γιά νά βοηθήσοuμε καί τούς εαuτούς μας καί τούς αλλοuς, γιατί είμαστε μέλη ο ένας του
αλλοu, όπως λέει ο απόστολος (Ρωμ. 12:5). "Αν λοιπόν είμαστε ένα σωμα καί μέλη ο ένας του
αλλοu, τότε, όταν υποφέρει ένα μέλος, υποφέpouv όλα τά μέλη.
Τί νομίζετε ότι είναι τά κοινόβια; Δέν καταλαβαίνετε, ότι είναι ένα σωμα όλοι, καί ότι καθένας
είναι μέλος του αλλοu; "Οσοι διοικουν, είναι ή κεφαλή.
"Οσοι προσέχοuν καί διορθώνοuν, είναι τά μάτια. "Οσοlι ώφελουν μέ λόγο, είναι τό στόμα.
Αύτιά είναι όσοι υπακούοuν. Χέρια είναι όσοι δοuλεύοuν. Πόδια οί αποκρισάριοl* κι οί διακονητές.
Λοιπόν, κεφαλή είσαι; Διοίκησε. Μάτι είσαι;Πρόσεξε, κατάλαβε. Αύτί είσαι; Ύπάκοuσε. Χέρι
είσαι; Δούλεψε. Πόδι είσαι; Διακόνησε. 'Αγωνιστείτε νά βοηθατε πάντα ο ένας τόν
αλλον, είτε διδάσκοντας καί βάζοντας στήν καρδιά του αδελφου λόγο Θεου είτε παρηγορώντας
τον σέ καιρό λύπης είτε δίνοντάς του χέρι καί βοηθώντας τον σέ κάποια δοuλειά. Μ' ένα λόγο,
καθένας, ανάλογα μέ τή δύναμή του, όπως είπα, κάντε τό παν νά ενωθείτε μεταξύ σας. Γιατί όσο
ενώνεται κανείς μέ τόν πλησίον, τόσο ενώνεται καί μέ τό Θεό.
Σας φέρνω ένα παράδειγμα από τούς πατέρες, γιά νά καταλάβετε τή δύναμη του λόγοu πού σας είπα: Φανταστείτε ενα κύκλο στή γη, δηλαδή μιά στρογγυλή γραμμή, χαραγμένη μέ
διαβήτη, πού έχει ενα κέντρο. Κέντρο ονομάζεται τό μέσο ακριβως του κύκλου. Δωστε προσοχή
σ' αυτό πού λέω: Ύποθέστε ότι αυτός ό κύκλος είναι όλος ό κόσμος, καί τό κέντρο του κύκλου
ό Θεός. Οί ακτίνες του κύκλου, δηλαδή οί ευθείες γραμμές πού όδηγουν από τήν περιφέρεια
στό κέντρο, υποθέστε ότι είναι οί δρόμοι, δηλαδή οί διάφοροι τρόποι ζωης των ανθρώπων.
'Όσο προχωρουν οί όνθρωποι πρός τό κέντρο, ποθώντας νά πλησιάσουν τό Θεό, τόσο βρίσκονται
κοντά καί στό Θεό καί μεταξύ τους. Καί όσο πλησιάζουν τό Θεό, πλησιάζουν καί ό ενας τόν
όλλο. 'Όσο πάλι πλησιάζουν ό ενας τόν όλλο,τόσο πλησιάζουν καί τό Θεό.

'Αντίστροφα τώρα, φανταστείτε τό χωρισμό: 'Όσο απομακρύνονται από τό Θεό καί γυρίζουν
πίσω, πρός τά έξω, τόσο αποχωρίζονται καί μεταξύ τους. Καί όσο απομακρύνονται μεταξύ
τους, τόσο απομακρύνονται κι από τό Θεό.Τέτοια είναι ή φύση της αγάπης: 'Όσο είμαστε
έξω καί δέν αγαπαμε τό Θεό, τόσο έχουμε απόσταση κι από τόν πλησίον. "Αν όμως αγαπήσουμε
τό Θεό, όσο Τόν πλησιάζουμε μέ τήν αγάπη μας, τόσο αυτή ή αγάπη μας ένώνει καί μέ τόν
πλησίον. Καί όσο ένώνεται κανείς μέ τόν πλησίον,τόσο ένώνεται καί μέ τό Θεό ...

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ.
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
eternity
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby XAPA » Mon Nov 11, 2013 4:29 pm

Image

Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης: Όλους ν' αγαπάς, άλλα και κανένα "μη αγαπάς"!

Το Πνεύμα δεν αγαπά Ούτε πολλές συναναστροφές, Ούτε φιλίες! Όλα αυτά να τα αποφεύγεις.

Θέλεις να αγαπάς πολύ τους ανθρώπους; Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας και θα δεις πόσο θα αγαπάς και τους ανθρώπους και ας μη τους βλέπεις.

Πάντοτε και τον κάθε άνθρωπον, ολίγον σε απόστασιν να κρατάς. Ήλθε; Καλώς ήλθε! Δεν ήλθε; Καλώς δεν ήλθε.

Δηλ. να είσαι απαθής.

Σε κανέναν μη λες το μυστικό σου ή τι κάνεις. Με δύο τρία λόγια, Όταν σε ρωτούν, να κόβεις, να τελειώνεις.

Μη δένεις τον νου σου με άνθρωπο. Μη λέγεις τους λογισμούς σου και το μυστικό σου εις κανένα! Οι άνθρωποι μεταβολή παίρνουν.

Το μυστικό σου σε κανέναν! Διότι οι άνθρωποι μεταβάλλονται.

Μη θυμώνετε, θα σας ειρωνευτούν, θα υποφέρετε. Εσείς μη φοβάσθε. Σάς προσφέρουν δηλ. πιπέρι, να δίδετε ζάχαρη. Εγώ πιπέρι δεν έχω να σκέπτεστε, ζάχαρη έχω, ζάχαρη δίδω.

Αυτό πού λείπει σήμερα γενικά, είναι ή γνώσις, ή λογική, ή ευσέβεια.

Ό κόσμος σήμερα είναι ξετρελαμένος. Δεν γνωρίζει τι κάνει, δεν γνωρίζει τι θέλει!

Σήμερα ένας φαίνεται καλός, αύριο πίπτει, χαλάει, δεν αναγνωρίζει και ό ίδιος τον εαυτό του. Δύσκολα να βρεις άνθρωπο αμετάβλητον.

Άλλοι πάλι, παντού, αλλού τρέχουν για να βρουν χαρά και ηρεμία, μόνον στον Χριστόν μας δεν τρέχουν.

Πάντως βέβαια, λέγουν οί Πατέρες, μηδένα προ του τέλους μακάριζε άλλα και μηδένα προ του τέλους απέλπιζε! Να παρακαλέσωμεν τον Θεόν να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει.

Επικοινωνίες κόψε! Σε φθάνουν τα δικά σου!

Οι άλλοι, ότι γράμματα ξέρουν, αυτά και σου λένε. Τα δικά τους ζουν, τα δικά τους ξέρουν, αυτά σου λένε. Τα δικά σου δεν τα ζουν, δεν τα ξέρουν, δεν τα αγαπούν!

Πώς λοιπόν Αφού δεν γνωρίζουν τη γλώσσα σου, θέλεις να σου μιλήσουν!

Μη υποδεικνύεις, διότι, διδασκαλία δίχως θέλησιν του άλλου, έχθρα είναι και γίνεται αμαρτία και σε κείνων πού ακούει και δεν κάνει και εσύ στεναχωρείσαι και ταράζεσαι.

Στον άλλο να λέγεις τόσα, όσα νομίζεις ότι θα σηκώσει, όχι περισσότερα.

Να μη θυμώνετε. Να γλυκαίνετε με την ζάχαρή σας, δηλ. με τον καλόν σας λόγο τον άλλο.

Κάθε άνθρωπος έχει κάποιο χάρισμα. Βρες το χάρισμά του και επαίνεσέ τον.

Χρειάζεται και ό έπαινος (προς τόνωσιν) και ή καλοσύνη και ή αγάπη Τότε ό άλλος και πολύ καλός να μη είναι, δια την τιμήν, τον έπαινο, την αγάπη πού του εκδηλώνουν ελέγχεται και γίνεται καλύτερος.

Αγάπησε την ησυχία και την σιωπή. Ν' αποφεύγεις κατά το δυνατόν τους ανθρώπους.

Όλους ν' αγαπάς, άλλα και κανένα "μη αγαπάς", δηλαδή με κανένα μη δένεται ό νους σου εκτός του Χριστού μας.

gerontas.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jan 03, 2014 9:05 pm

Image

Μία όμορφη ιστορία του Paulo Coelho

Ένας άντρας , το άλογο και ο σκύλος του περπατούσαν σε έναν δρόμο.

Και καθώς περνούσαν κάτω από ένα ταιράστιο δέντρο έπεσε ένας κεραυνός και τους έκανε και τους τρεις στάχτη.

Όμως ο άντρας δεν κατάλαβε ότι είχε εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο , και συνέχισε την πορεία του με τα δυο του ζώα .

Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς και ανέβαιναν σε ένα λόφο.

Ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός κι αυτοί ίδρωναν και διψούσαν.

Σε μια στροφή του δρόμου είδαν μία πανέμορφη μαρμάρινη πύλη που οδηγούσε σε μια πλατεία στρωμένη με πλάκες από χρυσάφι.

Ο διαβάτης μας κατευθύνθηκε προς τον άνθρωπο που φύλαγε την είσοδο και είχε μαζί του τον εξής διάλογο:

-Καλημέρα

–Καλημέρα , απάντησε ο φύλακας

– Πώς λέγεται αυτό το τόσο όμορφο μέρος;

-Αυτός είναι ο παράδεισος

– Τι καλά που φτάσαμε στον Παράδεισο , γιατί διψάμε

-Μπορείτε Κύριε να μπείτε και να πιείτε όσο νερό θέλετε. Και ο φύλακας του έδειξε την πηγή

- Ναι , μα το άλογο και ο σκύλος μου διψούν επίσης…

-Λυπάμαι πολύ, είπε ο φύλακας αλλά εδώ απαγορεύεται η είσοδος στα ζώα.

-Ο άντρας αρνήθηκε με μεγάλη δυσκολία , μιας και διψούσε πολύ , αλλά δεν σκεφτόταν να πιει μόνο αυτός.

-Ευχαρίστησε τον φύλακα και συνέχισε την πορεία του.

- Αφού περπάτησαν για αρκετή ώρα στην ανηφοριά , εξαντλημένοι πλέον και οι τρεις , έφτασαν σε ένα άλλο μέρος , η είσοδος του οποίου ξεχώριζε από μια παλιά πόρτα που οδηγούσε σε έναν χωματόδρομο περικυκλωμένο από δέντρα…

-Στη σκιά ενός δέντρου καθόταν ένας άντρας , και είχε το κεφάλι σκεπασμένο με ένα καπέλο.

-Μαλλόν κοιμόταν. Καλημέρα – είπε ο διαβάτης.

Ο άντρας έγνεψε σε απάντηση με το κεφάλι του.

-Διψάμε πολύ , το άλογό μου , ο σκύλος μου κι εγώ.

-Υπάρχει μια πηγή ανάμεσα σε εκείνα τα βράχια – είπε ο άντρας, δείχνοντας το μέρος. Μπορείτε να πιείτε όσο νερό θέλετε.

-Ο άνθρωπος , το άλογο και ο σκύλος πήγαν στην πηγή και κατεύνασαν τη δίψα τους.

-Ο διαβάτης γύρισε πίσω να ευχαριστήσει τον άντρα.

-Μπορείτε να ξανάρθετε όποτε θέλετε , του απάντησε εκείνος.

-Επί τη ευκαιρία , πώς ονομάζεται αυτό το μέρος ; ρώτησε ο άντρας.

-ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.

-O Παράδεισος ;

-Μα , ο φύλακας της μαρμάρινης εισόδου μου είπε ότι εκείνο ήταν ο Παράδεισος.

-Εκείνο δεν ήταν ο παράδεισος.Ήταν η Κόλαση , απάντησε ο φύλακας.

-Ο διαβάτης έμεινε σαστισμένος.Θα έπρεπε να τους απαγορεύσετε να χρησιμοποιούν το όνομά σας.

-Αυτή η λάθος πληροφορία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο μπέρδεμα , είπε ο διαβάτης.

-Σε καμιά περίπτωση – αντέτεινε ο άντρας.

-Στην πραγματικότητα , μας κάνουν μεγάλη χάρη , διότι εκεί παραμένουν όλοι όσοι είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τους καλύτερούς τους φίλους…

Ποτέ να μην εγκαταλείπεις τους πραγματικούς σου φίλους ακόμη κι αν αυτό σου προκαλεί δυσκολίες.

-Εάν αυτοί σου προσφέρουν την αγάπη τους και τη συντροφιά τους έχεις ένα χρέος :

-Να μην τους εγκαταλείψεις ποτέ. Διότι:

-Το να κάνεις ένα φίλο είναι ευλογία,

το να έχεις ένα φίλο είναι δώρο,

το να κρατήσεις ένα φίλο είναι αρετή,

το να είναι κάποιος φίλος σου … είναι τιμή...

tokandylaki
XAPA

Unread postby broxopoios » Mon Jan 06, 2014 11:26 pm

Ή πρωτοχρονιά ενός αναρχικού…

Image

του π. Λίβυου

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά αυτές τις μέρες, συναντάς ανθρώπους από τα παλιά. Φίλους που έχεις να δεις χρόνια και καιρούς. Που η ζωή σας έφερε κάποτε κοντά και έπειτα σας χώρισε.

Αυτό ίσχυσε φέτος και για μένα. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης μου, συνάντησα έναν παλιό φίλο. Ένα πρόσωπο που είχα χάσει χρόνια καθ’ ότι οι δρόμοι μας είχαν χωρίσει. Υποθετικά τουλάχιστον . Σε επίπεδο ιδεών. Μια και οι ιδέες χωρίζουν. Μονάχα η ζωή, η εμπειρία, το βίωμα ενώνει τις καρδιές. Οι ιδέες και οι ιδεολογίες διαιρούν. Και στο ποσοστό που ο Χριστιανισμός δεν είναι βίωμα και ζωή, αλλά ιδεολογία τότε μας διαιρεί.

Είχαμε χαθεί για χρόνια. Εκείνος παρέμεινε στον αναρχικό χώρο και εγώ εισήλθα στην εκκλησία. Όχι αντίθετοι χώροι. Πάνω κάτω ίδιους ψυχισμούς κουρνιάζουν στους
κόλπους τους, αλλά αυτό αφήστε να το πούμε μια άλλη φορά.

Ανταλλάξαμε χαιρετισμό και ευχές και πιάσαμε μια σύντομη κουβέντα στα όρθια.

-Αδελφέ πως πέρασες αυτές τις μέρες, οικογενειακά;

-Εεεε σχεδόν, μου λέει, πάτερ.

-Πού αλλάξατε τον χρόνο, στο σπίτι έτσι με την οικογένεια και τους φίλους;

-Όχι πάτερ μου.

Μου είπε με δύναμη ψυχής.

-Αλλά πού;

-Στις φυλακές πάτερ, όπως κάθε χρόνο. Σύντροφοι αναρχικοί, μαζευόμαστε κάθε χρόνο έξω από τις φυλακές, τραγουδάμε, φωνάζουμε συνθήματα, βάζουμε μουσική και γενικότερα δημιουργούμε μια ωραία ατμόσφαιρα, συμπαράστασης, αλληλεγγύης, συντροφιάς και ελπίδας στους συνανθρώπους μας, που τέτοιες μέρες στερούνται το μεγαλύτερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η ελευθερία του.

Είχα πραγματικά σαστίσει. Τα μάτια μου τον κοιτούσαν με θαυμασμό. Η καρδιά μου έχαιρε σε αυτά που άκουγε. Μια συγκίνηση και ελπίδα άνθισε μέσα μου. Ναι υπάρχουν ακόμη ευαίσθητες ψυχές. Καρδιές που αγαπούν. Που νιώθουν και μπορούν να αντιστέκονται.

Συγχρόνως ντράπηκα. Αισθάνθηκα λίγος. Μπροστά του, ένα τίποτα. Απέναντι στο Θεό υπόλογος. Στο Χριστό ανάξιος μαθητής του.

-Εσύ πάτερ πού άλλαξες χρόνο;

Τι να έλεγα. Ότι ήμουν στο σπιτάκι μου. Σαν ένας καλός χριστιανοαστός. Ότι αν ήμουν πραγματικός παπάς έπρεπε να ήμουν δίπλα στους κολασμένους αυτής της γης;

Τότε αυτομάτως στην σκέψη μου ήρθαν τα λόγια του Χριστού μας « Oύ πας ο λέγων μοι Kύριε Kύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ’ ο ποιών το θέλημα του πατρός μου.” Kατά Mατθαίο 7 (21). Και μέχρι να συνέλθω έρχεται δεύτερο ράπισμα στην συνείδηση μου από τον λόγο Του Χριστού «και άλλα πρόβατα έχω, α ουκ έστιν εκ της αυλής ταύτης» Κατά Ιωάννη Κεφ. Ι΄ «16

Μέχρι που άκουσα να φωνάζει δυνατά μέσα μου ο Χριστός «εν φυλακή ήμην…» (Ματθ. 25, 36).

Και σας λέω τώρα εγώ, ποιος από τους δυο μας, είχε πραγματώσει στην ζωή του το θέλημα του Θεού; Ποιος είχε ενσαρκώσει το μήνυμα του Χριστού στην ζωή του;

Δεν με νοιάζει τι λέει και τι πιστεύει ένας αναρχικός. Εμένα σαν παπά με δίδαξε, με έλεγξε όχι με τις ιδέες του, αλλά με το βίωμα του. Με τη ζωή και πράξη του.

Την ώρα που τα εκατομμύρια των αστικοχριστιανών στην ορθόδοξη Ελλάδα, έτρωγαν την γεμιστή γαλοπούλα τους, την ώρα που οι χοροί και τα γλέντια καλά κρατούσαν μια χούφτα ανθρώπων που τους φωνάζουν «αλήτες» σε κάθε πόλη της Ελλάδος, παρέμειναν μέσα στο κρύο έξω από τις φυλακές, για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου με τα φυλακισμένα αδέλφια μας, τους συνανθρώπους μας, εκείνους για τους οποίους ο Χριστός είπε «ἐν φυλακῇ ἤμην καὶ ἤλθετε πρός με….».

Τότε για ακόμη μια φορά ήχησαν μέσα μου τα λόγια του Γέροντος Κορνηλίου «παιδί μου έρχονται κάποιες πόρνες στην εξομολόγηση που θέλω να πέσω στα πόδια τους και ευλαβικά να ασπαστώ τα ευλογημένα χέρια τους…..».

31 Δεκεμβρίου 2013

Πηγή: plibyos.blogspot.gr/ και http://www.aganargyroi.gr/index.php/201 ... 54-07.html
broxopoios

PreviousNext

Return to ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ